Netanyahu potiče Rumuniju da prebaci ambasadu u Jerusalem

Dvoje čelnika su razgovarali o "iranskoj agresiji u regiji" i pokušajima te države da se vojno utvrdi u Siriji, navodi se u saopćenju (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je ponovo pozvao svoju rumunsku kolegicu Vioricu Dancilu, čija država predsjedava Evropskom unijom, da prebaci svoju ambasadu u Jerusalem, prenose agencije.

„Nadam se da ćete intervenirati i zaustaviti rezolucije protiv Izraela u EU i da ćete prebaciti vašu ambasadu i druge ambasade u Jerusalem. Čekamo vas u Jerusalemu“, rekao je Netanyahu premijerk i Rumunije tokom susreta u Jerusalemu.

Dvoje čelnika su razgovarali o “iranskoj agresiji u regiji” i pokušajima te države da se vojno utvrdi u Siriji, navodi se u saopćenju.

Izraelski premijer je također rekao da borbom protiv terorizma, Izrael brani ne samo sebe veći i Evropu.

Nema podrške

Rumunija od 1. januara na čelu je rotirajućeg predsjedništva EU-om.

Tokom prethodne posjete Izraelu u aprilu 2018. Dancila je rekla kako želi prebaciti ambasadu svoje države u Jerusalem, ali da u državi nema dovoljno podrške za tu inicijativu.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis se protivi želji Vlade da slijedi SAD i premjesti ambasadu u Jerusalem.

Status Jerusalema je jedno od najtežih pitanja za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. Iz UN-a smatra da ga treba riješiti dogovorom između Izraelaca i Palestinaca i da do tada ne bi trebali premještati diplomatska predstavništva u Izraelu.

Jedina država bivšeg komunističkog bloka koja je zadržala diplomatske odnose s Izraelom nakon Šestodnevnog rata 1967., Rumunija također održava bliske odnose i s Organizacijom za oslobođenje Palestine (PLO).

Izvor: Agencije