Netanyahu protiv Evrope zbog Palestine

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je evropske vlade da drže stranu Palestincima u njihovom najnovijem nastojanju da izdejstvuju državnost u Ujedinjenim narodima.

“Rekao sam da će pokušaji Palestinaca i nekoliko evropskih zemalja da se silom postave uvjeti Izraelu samo dovesti do pogoršanja regionalne situacije i ugroziti Izrael. Zato se mi tome oštro protivimo,“ naveo je Netanyahu u saopćenju nakon trosatnog razgovora u Rimu s državnim sekretarom SAD Johnom Kerryjem.

Palestinci su najavili da će u srijedu predstaviti nacrt rezolucije, koji ima podršku arapskih zemalja, a poziva da se odredi rok do novembra 2016. godine za izraelsko povlačenje sa svih okupiranih teritorija.

Francuski prijedlog

Francuska predlaže blažu verziju, da se odredi rok od dvije godine za postizanje mirovnog sporazuma, a ne spominje povlačenje izraelskih snaga.

Kerry je iz Rima otputovao u Pariz da se sastane sa šefovima diplomatije Francuske, Velike Britanije i Njemačke i da mu za vrijeme kasne večere na aerodromu, prije nego što otputuje za London, objasne taj nacrt rezolucije, prenosi AFP.

SAD po tradiciji koristi pravo veta u Vijeću sigurnosti da onemogući poteze za koje smatra da su upereni protiv Izraela, podsjeća agencija Tanjug.

Zvaničnici SAD, koji su Kerryjevoj pratnji, rekli su međutim da Washington još nije odlučio da li će podržati inicijativu u UN koju predvodi Francuska ili uložiti veto.

“Postoje određene stvari koje nikada nećemo podržati”, rekao je jedan zvaničnik State Departmenta, ne ulazeći u detalje. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je za AFP da se teži rezoluciji koju bi svi mogli podržati.

Netanyahu je prije odlaska u Rim rekao: “Nećemo prihvatiti pokušaje da nam se diktiraju unilateralni koraci”.

Jordan, koji bi trebalo da podnese palestinsku rezoluciju, rekao je da nije planirano da se odmah vrši pritisak za glasanje u UN.

Pozivi na priznanje Palestine

Sve se to dešava u vrijeme kada raste nestrpljenje u Evropi zbog nedavnih akcija Izraela i kraha mirovnih pregovora u aprilu, dok se strahuje da bi Bliski istok mogao da zahvati još veći haos.

Nekoliko evropskih skupština pozvalo je svoje vlade da priznaju palestinsku državu.

Administracija SAD protivi se potezima koji bi vezali ruke pregovaračima preko rezolucije UN, posebno svakom pokušaju da se odredi rok za povlačenje izraelskih snaga sa Zapadne obale.

Kerry će se u Londonu sastati sa glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom i generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom al Arabijem u utorak.

Francuski šef diplomatije će se također sastati s Arabijem.

Diplomatski izvori navode da se Pariz nada da će uvjeriti Palestince da podrže kompromisnu rezoluciju umjesto da riskiraju da se suoče sa vetom SAD.

Izvor: Agencije