Netanyahu: Sa arapskim zemljama se fokusirati na ‘zajednički interes rata sa Iranom’

Konferencija u Varšavi uključit će predstavnike iz najmanje deset arapskih država (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da planira sarađivati sa arapskim zemljama na konferenciji o Bliskom istoku u Varšavi, koja se održava pod pokroviteljstvom SAD-a, kako bi se fokusirali na “zajednički interes rata sa Iranom”.

Netanyahu je to rekao novinarima poslije sastanka sa ministrom vanjskih poslova Omana Yusufom bin Alawijem na marginama konferencije, prenosi AP.

Izraelski premijer rekao je da je sastanak značajan jer je riječ o rijetkom, otvorenom okupljanju sa predstavnicima arapskih zemalja “koji su, zajedno, za istim stolom sa Izraelom, sjeli kako bi napredovali u zajedničkom interesu rata sa Iranom”, prenio je AP.

‘Eskalacija haosa’

S druge strane, Iran je konferenciju u Varšavi nazvao pokušajem SAD-a da “demonizira” ulogu zemlje na Bliskom istoku i potkopa Vijeće sigurnosti UN-a.

U takozvanom “non paperu”, koji je objavila iranska vlada, ocjenjuje su da su “zlonamjerne namjere” administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa za ministarski sastanak jasne, iako je visoko pozicionirani predstavnik Poljske uvjerio Teheran da skup nije usmjeren protiv Irana.

AP navodi da se u dokumentu, koji je agenciji dostavila iranska misija u UN-u, navodi da će “ciljevi i pristrasna agenda” sastanka najvjerovatnije dovesti do eskalacije “nepovjerenja, haosa, kriza i sukoba u regiji, koji već duboko pati zbog višestrukih tragičnih katastrofa”.

Konferencija u Varšavi, zvanično nazvana Ministarski program za promociju budućnosti mira i sigurnostina Bliskom istoku, uključit će predstavnike iz najmanje deset arapskih država.

Netanyahu je jedini šef vlade koji će prisustvovati konferenciji, sa 60 drugih država koje šalju svoje predstavnike na ministarskom ili nivou zamjenika ministra.

Izvor: Agencije