Netanyahu se izvinio zbog uvrede Arapa

Netanyahua podržava najmanje 67 zastupnika (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da žali zbog izjave koju je dao tokom prošlosedmičnih općih izbora na račun izraelskih Arapa.

Netanyahua su optužili za rasizam u Izraelu, kada je upozorio da “Arapi glasaju u gomilama”, samo nekoliko sati prije nego što su se biračka mjesta zatvorila širom Izraela.

Netanyahu, čija je stranka Likud ponovno pobijedila na izborima, sastao se sa članovima arapske zajednice u Jerusalemu u ponedjeljak i prihvatio da su njegovi komentari uvrijedili arapsku zajednicu.

On je rekao da je svjestan da su njegovi “komentari uvrijedili neke izraelske građane i članove izraelske arapske zajednice”, a potom je dodao: “To nije bila moja namjera. Žalim zbog toga.”

Bijela kuća oštro je osudila njegove komentare. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kazao je da je SAD “duboko zabrinut zbog retorike koja nastoji marginalizirati izraelske Arape”.

Većina za formiranje vlade

Dosadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu osigurao je većinu među 120 zastupnika novog parlamenta, što će mu omogućiti da formira novu izraelsku vladu, objavio je ured izraelskog predsjednika.

Najmanje 67 od 120 zastupnika podržalo je Netanyahua kod predsjednika Reuvena Rivlina za mandatara nove vlade, rekao je glasnogovornik Jason Pearlman.

Predsjednik Rivlin konsultacije je započeo u nedjelju, iako će tek u srijedu biti objavljeni konačni službeni rezultati izbora održanih 17. marta, kada će Netanyahu i službeno dobiti mandat za sastav nove vlade, prenosi Hina.

Pobjeda Likuda

Na izborima je Likud dobio 30 mjesta, na drugom je mjestu s 24 mandata Cionistička unija, a koalicija arapskih stranaka na trećem je mjestu s 13 zastupnika.

Netanyahu ima podršku svojih zastupnika (Likud), dvije nacionalističke stranke – Jevrejski dom i Izrael Beiteinu, dvije ultraortodoksne stranke – Shas i Ujedinjena lista Tore, kao i stranke desnog centra Kulanu.

Nijedna stranka nikad u izraelskoj modernoj historiji nije uspjela sama sastaviti vladu.

U izraelskom izbornom sistemu mandatar za sastav vlade nije nužno nositelj liste koja osvoji najveći broj glasova nego onaj koji je kadar sastaviti koaliciju s drugim grupama u parlamentu.

Izvor: Agencije