Netanyahu spreman na pregovore s Abbasom

Mirovni proces je na mrtvoj tački nakon novog neuspjeha američkog posredovanja u aprilu 2014. (Getty Images)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je spreman odmah i bezuvjetno početi direktne mirovne pregovore s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

“Spreman sam odmah otići u Ramallah ili na bilo koje drugo mjesto radi susreta i direktnih pregovora”, kazao je Netanyahu pred članicama pokreta “Women Wage Peace”.

Ramallah na Zapadnoj obali je sjedište Palestinske samouprave kojom predsjedava Mahmoud Abbas, prenosi Hina.

“Ne postavljam preduvjete”, istaknuo je u saopćenju objavljenom iz njegova ureda.

No istodobno je opetovao svoje stajalište istaknuvši potrebu “rješenja s dvjema državama za dva naroda, demilitariziranom palestinskom državom koja priznaje postojanje nacionalne države jevrejskog naroda”, što je zahtjev koji Palestinci odbacuju.

Pokret izraelskih Jevreja i Arapkinja počeo je 8. jala zajednički 50-dnevni post zahtijevajući političko rješenje sukoba s Palestincima u prigodi prve godišnjice rata u Gazi koji je trajao pedeset dana.

Ratovi u Gazi

U zadnjih šest godina Izrael je triput ratovao s palestinskim naoružanim pokretima, među kojima je i Hamas koji vlada Gazom.

Gotovo 2.200 Palestinaca, od kojih 1.500 civila, prema podacima UN-a, ubijeno je prošlog ljeta u ratu između Izraela, na jednoj strani, i Hamasa, kao i drugih palestinskih grupa, u Gazi.

Na izraelskoj strani 73 osobe su izgubile život, od kojih 67 vojnika.

“Ako se planirate sastati s Abu Mazenom, recite mu da sam spreman razgovarati s njim ako hoće”, dodao je Netanyahu pred članicama pokreta upotrijebivši Abbasov nadimak.

Mirovni proces je na mrtvoj tački nakon novog neuspjeha američkog posredovanja u aprilu 2014. godine. 

Izvor: Agencije