Netanyahu traži od Britanije da podrži sankcije Iranu

'Iran želi uništiti Izrael, osvojiti Bliski istok, prijeti Evropi i Zapadu, čitavom svijetu. I šalje provokaciju za provokacijom', rekao je Netanyahu (AP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od Velike Britanije da se pridruži sankcijama protiv Irana, dok ga je britanska premijerka Theresa May upozorila zbog izgradnje novih naselja na Zapadnoj obali, prenosi Reuters.

“Iran želi uništiti Izrael, osvojiti Bliski istok, prijeti Evropi i Zapadu, čitavom svijetu. I šalje provokaciju za provokacijom”, rekao je Netanyahu May na sastanku u Londonu.

Prema njegovim riječima, “odgovorne” nacije trebale bi slijediti primjer američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je uveo sankcije Iranu zbog testiranja balističkih raketa.

“Pozdravljam uvođenje tih sankcija i mislim da bi i druge zemlje trebale to uraditi. Želio bih s vama razgovarati o tome kako da osiguramo da iranska agresija ne prođe bez odgovora”, rekao je izraelski premijer na početku sastanka.

Izgradnja naselja na Zapadnoj obali

May, koja je ponovila da podržava nuklearni sporazum s Teheranom i da se ne slaže s Netanyahuom i Trumpom, rekla je da će tokom sastanka razgovarati i o Iranu.

Uoči razgovora glasnogovornik Therese May rekao je da izraelska izgradnja naselja na teritoriji za koju se Palestinci nadaju da će biti dio nezavisne države podriva mir u regiji.

Mediji navode da je sastanak počeo “nespretno”, s obziroma na to da je Netanyahu stigao u Downing Street prije May, kao i da je, kad je vidio da nema nikoga, nakon nekoliko minuta izašao iz zgrade kako bi ispoštovao protokol rukovanja.

Za to vrijeme ispred zgrade su se okupile propalestinska i proizraelska grupa ljudi, kao i lider opozicione Radničke partije Jeremy Corbyn, koji je rekao da stav May prema izgradnji naselja nije “dovoljno dobar”.

“Theresa May mora pojasniti izraelskom premijeru da bi britanska vlada nedvosmisleno podržala prava Palestinaca”, rekao je Corbyn.

Izvor: Agencije