Netanyahu vrši pritisak na Trumpa: Izrael treba Bin Salmana

Zahtjev Izraela upućen Washingtonu znači da je Rijad za Tel Aviv strateško blago (Reuters)

Izraelski ekspert za arapska pitanja Jackie Khoji otkrio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu tražio od američkog predsjednika Donalda Trumpa u telefonskom razgovoru da saudijski princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman ne bude ugrožen nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija.

U članku objavljenom u subotu u izraelskom listu Maariv, Khoji je dodao da zahtjev Izraela upućen Washingtonu znači da je Rijad za Tel Aviv strateško blago.

Dobrovoljno zalaganje Netanyahua s ciljem da spasi Bin Salmana upućuje na to da je princ potreban Izraelu, kao i “njegovom najvjernijem savjetniku, prijestolonasljedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedu bin Zayedu, Bahreincima i drugim liderima”.

Ističe da su pojedine arapske države, koje imaju tajne odnose s Izraelom, sa partnerstva prešle na intenzivan rad zbog svog neprijateljstva prema Iranu i Hezbollahu.

Za Izrael je MBS ‘strateški’ saveznik’

Američki list The Washington Post objavio je prošlog mjeseca da su Netanyahu i egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi bili u kontaktu s američkom administracijom kako bi stali u odbranu Bin Salmana nakon izbijanja “slučaja Khashoggi”.

List citira izvore koji kažu da su Sisi i Netanyahu obavili telefonske razgovore s istaknutim zvaničnicima u Trumpovoj administraciji kako bi izrazili svoju podršku saudijskom prijestolonasljedniku, kojeg je Netanyahu opisao kao “strateškog saveznika”.

Dok Netanyahu pokušava spasiti Bin Salmana od posljedica ubistva Khashoggija, povećavaju se unutrašnji pritisci na Trumpa kako bi zauzeo odlučniji stav i poduzeo kaznene mjere protiv saudijskog prijestolonasljednika nakon izvještaja američke Centralne obavještajne agencije – CIA, u kojem se Bin Salman smatra odgovornim za ubistvo saudijskog novinara.

Izvor: Al Jazeera