Netanyahu zabranio prisustvo Al Jazeere na seminaru o slobodi govora

Netanyahu je rekao da nije odustao od namjere da zatvori redakciju Al Jazeere u Izraelu (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu zabranio je uredniku Al Jazeere da prisustvuje seminaru o slobodi govora, objavili su zvaničnici, i tim posljednjim potezom potvrdio da nije promijenio mišljenje kada je u julu najavio zatvaranje Al Jazeere optužujući je za podstrekivanje.

Pres služba vlade Izraela objavila je, prenosi AFP, da je Netanyahu zahtijevao da Walid al-Omari bude isključen sa današnje konferencije kojoj je trebalo da prisustvuje, a čija je centralna tema bila upravo sloboda govora.

Netanyahu je rekao da nije odustao od namjere da zatvori redakciju u Izraelu i zatražio od njih da preduzmu “legalne mjere kojima bi bile spriječene akreditacije svih njihovih novinara”.

„Ako žele da otvore usta mogu to uraditi kod zubara“ rekao izraelski ministar komunikacija Ayoub Kara novinarima The Jerusalem Posta odgovrajući na pitanje o najavama zatvaranja Al Jazeere u Izraelu.

„Zatvorit ću Al Jazeeru, tačka. Bez obzira koliko me to koštalo”, rekao je Kara.

Najave zatvaranja Al Jazeere

Netanyau je prvu prijetnju Al Jazeeri uputio koncem jula kada je obznanio da želi izbaciti Al Jazeeru iz Izraela tokom tenzija zbog osjetljivog svetog mjesta u Jerusalemu.

“Kanal Al Jazeera nastavlja da potiče na nasilje oko Brda hrama”, napisao je tada Netanyahu na Facebooku, pri čemu je mislio na kompleks Haram al-Sharif u Jerusalemu, koji Jevreji zovu Brdo hrama.

“Nekoliko puta sam apelirao na agencije reda i zakona da zatvore ured Al Jazeere u Jerusalemu. Ako ovo nije moguće zbog pravnih razloga, tražit ću da se usvoji nužni zakon kako bi se protjerala Al Jazeera iz Izraela”, napisao je tada Netanyahu, a prenio Middle East Eye.

Glasnogovornik Netanyahua nije odgovorio na zahtjev za dodatna pojašnjenja vezana za ovu objavu.

Mreža Al Jazeera odbacila je optužbe o poticanju nasilja oko kompleksa džamije Al-Aqsa, navodeći tada kako je o događajima izvještavala onako kako su se odvijali.

Netanyahuove izjave su objavljene u vrijeme kada zaljevske zemlje traže da se zatvori Al Jazeera.

Izvor: Agencije