Netanyahuova partija ne želi prijevremene izbore u Izraelu

Ministar odbrane Avigdor Lieberman je dao ostavku zbog uspostavljanja prekida vatre s Hamasom (EPA)

Partija premijera Izraela Benjamina Netanyahua nagirala je da se on priprema da pozove na prevremene izbore, kao što je tvrdio izvor blizak vladajućoj koaliciji.

“Te glasine nisu tačne”, saopštio je portparol konzervatvnog Likuda, preneo je France Press.

Portparol je kazao da će Netanyahu preuzeti dužnost ministra obrane nakon ostavke Avigdora Liebermana.

Nešto ranije su izraelski mediji, pozivajući se takođe na izvore u vladajućoj koaliciji, objavili da se Netanyahu sastao sa ministrom obrazovanja Naftali Bennettom, koji je tražio da zameni  Liebermana na funkciji ministra odbrane, te je na sastanku doneta odluka da se u zemlji održe prevremeni izbori.

Vladajuća koalicija ima 61 poslanika

U novinskim izveštajima je navedeno da će se datum izbora objaviti u nedelju, kada zaseda Vlada.

Na osnovu zakona, izbori se mogu održati 90 dana nakon raspuštanja vlade, a to bi značilo znači od marta do maja.

Bennett je zapretio uoči sastanka da će njegova desničarka partija Jevrejski dom (Bajt Hajehudi) izaći iz vladajuće kolacije ako on ne postane ministar odbrane i tako oboriti vladu.

Vladajuća koalicija je ostavkom Liebermana ionako spala na samo 61 poslanika, od ukupno 120 u izraelskom Parlamentu.

Lieberman je dao ostavku zbog uspostavljanja prekida vatre sa Hamasom, koji vlada Pojasom Gaze, posle naozbiljnije eskalacije nasilja između dve strane od 2014. godine.

Sukob između Izraela i Hamasa

On je u petak ocenio da se odluka Netanyahua da prihvati neformalni prekid vatre sa liderima Hamasa graniči sa “potpunom kapitulacijom pred terorizmom”.

Lieberman je u četvrtak zvanično podneo ostavku, a za tiražni dnevnik Yedioth Ahronoth je izjavio da bi se, umesto primirja, odlučio na kaznene udare iz vazduha, “bez potrebe za kopnenim upadom” u Gazu.

Prekid vatre postignut je posredstvom Egipta, posle dva dana prekograničnih sukoba između Izraela i Hamasa, izazvanih neuspelim upadom pripadnika izraelskih odbrambenih snaga na jug Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije