Netanyahuovi rivali se udružili kako bi ga smijenili

Dogovor znači kako bi Ganz (desno) bio premijer prve dvije godine, a Lapid bi ga na toj funkciji poslije zamijenio ako oni formiraju novu Vladu (EPA)

Dva najveća rivala izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavila su rano jutros kako su odlučili udružiti snage i sjediniti svoje partije lijevog centra, što predstavlja pravu političku uzbunu pred prijevremene izraelske izbore zakazane za 9. april.

Nova partija bivšeg komandanta izraelske vojske Bennyja Gantza i stranka Ima budućnosti (Yesh Atid) Yaira Lapida su se dogovorile da se nadmeću zajedno, a pridružio im se još jedan bivši načelnik Generalštaba, Gabi Ashkenazi, javljaju izraelski mediji.

To je dramatičan potez koji je stvorio prvu kredibilnu alternativu Netanyahuovoj vladavini koja traje jednu deceniju, navodi AP.

Dogovor znači kako bi Ganz bio premijer prve dvije godine, a Lapid bi ga na toj funkciji poslije zamijenio ako oni formiraju novu Vladu.

Treći na njihovoj listi je bivši ministar odbrane Moshe Ya'alon koji je najprije osnovao svoju partiju kada su izbori najavljeni, ali se posle pridružio Gantzu.

Gantz i Lapid su rekli kako su „motivirani nacionalnom odgovornošću“ najavljujući da podnose zajedničku listu koja će „predstavljati novu izraelsku vladajuću partiju“.

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljivani nedavno pokazivali su kako je Gantz glavni Netanyahuov rival, a prema nekim anketama Gantz i Lapid bi zajedničkim snagama pobijedili Netanyahuov konzervativni Likud.

Jasan izbor

Posljednja anketa od 18. februara pokazuje kako bi Gantzova partija dobila 18 zastupničkih mandata, Lapidova 12, a Likud 30 od ukupno 120 u izraelskom Parlamentu, Knessetu.

Zajedničkim snagama Gantz i Lapid bi dobili 32 mandata, dok bi Likud ostavili s jednim manje. Ipak 36 procenta anketiranih bi više voljelo da je premijer Netanyahu, a 31 posto se izjasnio za Gantza.

Odgovarajući na vijest o udruživanju dvije, partije Likud je objavio saopštenje u kojem je naveo kako je „izbor jasan, ili ljevičarska vlada predvođena Lapidom i Gantzom, podržavana od bloka arapskih partija, ili desničarska vlada predvođena Netanyahuom“.

Čak i ako dvije upravo udružene partije osvoje više mandata od Likuda nije garantirano da će formirati narednu vladu ako s ostalim partijama ne uspiju stvoriti većinu.

Netanyahu je međutim suočen s više optužbi za korupciju i prijeti mu optužnica, pa je zato posljednjih dana nastojao ojačati svoju nacionalističku bazu i jučer je postigao preliminarni koalicioni sporazum sa dvije vjersko-nacionalističke stranke.

Gantz ga je zbog toga optužio da „gubi dodir s cionizmom i dostojanstvom“.

Izvor: Agencije