Netanyahuu prijeti hapšenje u Španiji

Benjamina Netanyahua i šestericu izraelskih dužnosnika je ranije tužilo troje Španaca (AP)

Jedan sudija u Španiji pronašao je “rupu u zakonu” koja bi mogla omogućiti vlastima te zemlje da pritvore izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i još šest drugih zvaničnika zbog upada izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod “Mavi Marmaru”, koji je nosio pomoć okupiranom Pojasu Gaze 2010. godine.

Sudija Joze de la Malta iz španskog Nacionalnog suda dao je tokom vikenda instrukcije španskoj policiji da prate kretanje Netanyahua i još šest izraelskih ministara i bivših ministara koji su činili “Forum sedmerice” u vrijeme upada.

To su Moshe Yaalon, sadašnji ministar odbrane, Avigdor Liberman, bivši šef diplomatije, Eli Yishai, bivši ministar unutrašnjih poslova, Dan Meridor, bivši ministar zadužen za obavještajne službe, Benny Begin, ministar bez portfelja, i Ehud Barak, bivši ministar odbrane.

Deset Turaka propalestinskih aktivista, uključujući jednog koji ima državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država, poginulo je u tom upadu, a pomenutu sedmericu su još ranije tužila tri Španca koja su bila na brodu, prenosi Tanjug.

Tužbe sudu u Hagu

Godine 2010. sudija je odlučio da bi tužbe trebalo uputiti u Međunarodni sud pravde u Hagu, pošto španski Nacionalni sud nema više ovlaštenje podnositi tužbe za međunarodne incidente.

De la Mata, koji je ispitivao taj slučaj, nedavno je našao mogućnost da španske vlasti ponovo povedu istragu ako jedan od sedam izraelskih zvaničnika uđe u Španiju.

Ako se to desi, španski sudija može ih pritvoriti, ispitivati, čak i uhapsiti.

Međutim, po španskom zakonu, takve mjere ne moraju se primijeniti protiv Netanyahua, posebno ako Vlada Španije odluči da on ima diplomatski imunitet.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nachshon izjavio je tim povodom da se to pitanje ispituje već nekoliko godina i da država Izrael i ambasada u Madridu kontaktiraju s vlastima u Španiji i bave se time.

On je izrazio nadu da će slučaj biti uskoro zatvoren, što se trebalo desiti davno.

Izvor: Agencije