Netflix je ‘ukrao’ film u Veneciji

Najstariji filmski festival u svijetu, onaj u Veneciji, dokaz je da tradicionalna kinematografija umire, dok internetske stranice pružaju novi način gledanja filmova.

Dolaskom internet streaminga, stari model prema kojem studio finansira film, onda ga gledamo u kinima, a nakon toga i na DVD-u, umnogome je poremećen.

Online streaming stranica Netflix predstavila je dva filma na ovogodišnjem festivalu u Veneciji.

Prvi je ”Beasts of No Nation“, potresna priča djeteta vojnika u neimenovanoj afričkoj zemlji i jedan od favorita za nagradu, dok drugi prikazuje promjene u Ukrajini.

Filmovi će biti prikazani online i u kinima isti dan.

Uništavanje industrije

Ulazak Netflixa u filmsku industriju izazvao je kontroverze, a mnogi kino-operateri odbili su prikazati filmove, optužujući Netflix za krađu publike i uništavanje industrije.

„Iznervira me kada vidim djecu sa slušalicama dok gledaju film na iPhoneu, jer mislim da propuštaju ono najbitnije, a to je iskustvo gledanja u kinu koje imamo još od 1895.“, kaže Jay Weissberg, filmski kritičar.

Ali, u Veneciji su prepoznali da se mijenja način na koji ljudi gledaju filmove.

Crowdfunding predstavlja revoluciju u načinu finansiranja filmova, a budućnost filmske industrije je u rukama publike koja će birati gdje i kada će gledati ostvarenja, pa čak i odlučiti koji će filmovi biti snimljeni.

Izvor: Al Jazeera