Netflix uklonio epizodu satirične serije u Saudijskoj Arabiji

U epizodi 'Patriotskog zakona' kritiziran je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (AFP)

Iz kompanije Netflix povukli su sa internet platforme za gledanje u Saudijskoj Arabiji epizodu Patriotskog zakona sa Hasanom Minhajem, nakon što su zvaničnici te države iznijeli pritužbe na sadržaj programa.

Sporna epizoda tog satiričnog programa kritizirala je Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara The Washington Posta Jamala Khashoggija u oktobru prošle godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Portparol kompanije Netflix kaže da oni snažno podržavaju umjetničke slobode širom svijeta i da će epizodu ukloniti samo u Saudijskoj Arabij,  nakon što su primili prigovor tamošnjih vlasti da nije u skladu sa zakonom te zemlje koji se odnosi na borbu protiv cyber kriminala.

Dodao je da uklanjanje sa programa sporne epizode ne znači i da se kompanija slaže s odredbama zakona na koje su se pozvale saudijske vlasti.

‘Konstantno gušenje slobode izražavanja’

U epizodi koja je prvi put emitirana u SAD-u u oktobru, Minhaj je rekao da je “sada pravo vrijeme da se preispita odnos sa Saudijskom Arabijom” i da to “misli i kao musliman, i kao Amerikanac”.

On je, također, kritizirao vlasti u Rijadu zbog autokratije i umiješanosti u rat u Jemenu, koji je nazvao “najvećom tragedijom ere [saudiskog princa prijestolonasljednika] Mohammeda bin Salmana”.

Amnesty International osudio je ovakav vid cenzure Saudijske Arabije prema Netflixu, navodeći da je to “još jedan dokaz konstantnog gušenja slobode izražavanja u toj državi”.

Njihov direktor za Bliski istok Samah Hadid u izjavi dostavljenoj medijima naveo je da se povinovanjem zahtjevima Saudijske Arabije Netflix “našao u opasnosti da olakšava saudijsku politiku nulte tolerancije prema slobodi izražavanja i pomaže njihovim vlastima u uskraćivanju prava na slobodan pristup informacijama”.

Izvor: Agencije