Neulazak Hrvatske u EU loš i za Sloveniju

Slovenski političari znaju da bi takav scenarij bio iznimno loš, komentirao je hrvatski predsjednik (Reuters)

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da, ako Slovenija ubrzo ne ratificira hrvatski pristupni ugovor, Hrvatska neće 1. jula u Evropsku uniju (EU), no dodao je kako je uvjeren da svi hrvatski, ali i slovenski političari znaju da bi takav scenarij bio iznimno loš, kako za Hrvatsku, tako i za Sloveniju.

“Sigurno da bi u tom slučaju i odnosi i položaj Slovenije u međunarodnoj zajednici bili drugačiji, a vjerojatno bi drugačiji bili i naši odnosi, no mislim da govorimo o scenariju koji nije previše vjerojatan”, ustvrdio je on za Hrvatski radio.

Sastanak s Pusić u Briselu

Istovremeno, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je rješenje za Ljubljansku banku i s time povezanu ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-9om možda vrlo blizu te da to zaključuje i iz svog razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, s kojom je telefonom razgovarao u petak, a s kojom će se na sastanku o toj temi opet naći u srijedu u Briselu.

“Stavovi se približavaju i bliže smo rješenju”, rekao je Erjavec novinarima, komentirajući aktuelno stanje u pregovorima o Ljubljanskoj banci koje bi trebalo omogućiti da Slovenija ratificira hrvatski pristupni ugovor s EU-om.

Dodao je kako je važno da se prihvati rješenje koje će omogućiti povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima te ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, a koje bi bilo prihvatljivo za obje strane.

Moguća ratifikacija u martu

Erjavec je potvrdio da će se u srijedu u Briselu sastati s hrvatskom ministricom te da vjeruje kako će se naći rješenje koje će omogućiti da slovenski Parlament već na svom zasjedanju koje završava početkom marta ratificira hrvatski pristupni ugovor.

On je novinarima rekao da očekuje kako će prilikom susreta s Pusić biti dogovoren još jedan sastanak na kojem bi, uz njih dvoje, sudjelovali i stručnjaci obje strane za Ljubljansku banku, Zdravko Rogić i France Arhar.

“Mi tražimo rješenja na političkom niovu a stručnjaci moraju dati tehničke solucije”, kazao je Erjavec.

Izvor: Agencije