Neuspjeli pokušaj lansiranja balističkog projektila Sjeverne Koreje

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je ranije da je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njenog nuklearnog i raketnog programa (EPA)

Sjeverna Koreja bezuspješno je rano u subotu ispalila balistički projektil s područja sjeverno od glavnog grada Pjongjanga, koji s raspao nekoliko minuta nakon što je lansiran i pao u Japansko more, izjavio je neimenovani američki dužnosnik.

Procjena je da se radilo o balističkom projektilu srednjeg dometa KN-17, koji nije izašao izvan granica Sjeverne Koreje, prenosi Hina.

Testiranje je došlo u trenutku kada je američki državni sekretar Rex Tillerson upozorio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) kako neuspjeh u suzbijanju nuklearnih i balističkih raketnih programa Sjeverne Koreje može dovesti do “katastrofalnih posljedica”.

Američki i južnokorejski dužnosnici izjavili su kako je test izgledao kao da nije uspio, što je četvrto neuspjelo testiranje od marta.

Trumpova administracija mogla bi odgovoriti na najnoviji neuspjeli raketni test Sjeverne Koreje ubrzavajući svoje planove za uvođenje novih sankcija protiv Pjongjanga, koje bi mogle uključivati i mjere protiv nekih specifičnih sjevernokorejskih i kineskih entiteta kao i razmještanje više brodova i aviona u regiji radi demonstracije sile, kazao je dužnosnik.

Veliki sukob

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je ranije da je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njenog nuklearnog i raketnog programa, no rekao je da preferira diplomatsko rješenje spora.

“Postoji mogućnost da dođe do velikog, velikog sukoba sa Sjevernom Korejom. Apsolutno”, rekao je Trump Reutersu u intervjuu uoči svog 100. dana u predsjedničkoj fotelji.

Ipak, dodao je da želi mirno riješiti krizu koja je opterećivala više američkih predsjednika te da je put kojim su on i njegova administracija krenuli priprema niza novih ekonomskih sankcija, ali da vojna opcija nije isključena.

“Voljeli bismo stvar riješiti diplomatski, ali to je vrlo teško”, rekao je Trump, prenosi Hina.

Izvor: Agencije