Neuspjeli puč u Turskoj: Doživotni zatvor za 72 osobe

Osude dolaze u vrijeme kada se u Turskoj priprema obilježavanje druge godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara (EPA)

Sud u Turskoj osudio je 72 osobe na doživotni zatvor zbog njihovog učešća u sukobima na mostu u Istanbulu, u kojima su ubijene 34 osobe tokom pokušaja vojnog udara prije dvije godine, javila je agencija Anadolija.

Još se očekuje 71 presuda u slučaju gdje su optuženici okrivljeni za namjerno ubijanje civila, koji su, na poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pokušali prekinuti puč na mostu iznad kanala Bosfor.

Osude dolaze u vrijeme kada se u Turskoj priprema obilježavanje druge godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara 15. jula te slavlja predsjednika Erdogana zbog nedavne pobjede na izborima, koju mu je omogućila apsolutnu moć.

Istrage i progoni

Na tom su se mostu, preimenovanom u “Most mučenika 15. jula”, vodili sukobi u noći pokušaja državnog udara.

Nakon pokušaja udara, počele su istrage i progoni vojnika, državnih službenika i akademika, koje se sumnjiči za povezanost s imamom Fethullahom Gulenom, a koga Turska optužuje za neuspjeli državni udar.

Gulen se nalazi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Turska je do sada uhapsila oko 160.000 ljudi te razriješila dužnosti isto toliko državnih službenika od kako je završio neuspjeli pokušaj vojnog udara, objavio je Ured za ljudska prava Ujedinjenjih naroda još u martu.

Izvor: Agencije