Neuspješan i drugi krug glasanja za predsjednika

Podrška vladajućeg lijevog centra za ustavnog sudiju Sergia Mattarellu mogla bi se realizirati u subotu (AFP)

Italijanski parlament ni u drugom krugu glasanja, očekivano, nije izabrao novog predsjednika države, javljaju tamošnji mediji.

Kao i u prvom krugu u četvrtak navečer, više od pola od 1.009 izbornika u glasačke je kutije ubacilo prazan listić, a slično se očekuje i u trećem krugu glasanja kasnije u petak.

Podrška vladajućeg lijevog centra za ustavnog sudiju Sergia Mattarellu mogla bi se realizirati u subotu, u četvrtom krugu, kada će izbor predsjednika biti potrebna natpolovična, a ne dvotrećinska većina.

Raskinut pakt sa Berlusconijem

Suprotno predviđanjima, Renzi se o predsjedničkom kandidatu nije dogovorio s predvodnikom konzervativne opozicije Silvijom Berlusconijem, koji sjedi u opoziciji, ali je pružio podršku Vladi na institucionalnim reformama.

Zastupnik Forza Italije Renato Brunetta rekao je da je Renzi, solirajući s predsjedničkim kandidatom, raskinuo „institucionalni pakt s Berlusconijem“ i da je stabilnost Vlade zbog toga u pitanju.

Premijer Renzi ima komotnu većinu u Zastupničkom domu, ali vrlo tanku u Senatu, pa mu je zbog stranačkog neposluha trebala podrška Berlusconija da progura ključni zakon o izbornoj reformi.

Brunetta je rekao da Renzi takvu pomoć ubuduće više neće dobiti. U vladajućoj se stranci zasad ne zabrinjavaju oko toga.

Dosadašnji predsjednik Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podnio ostavku.

Prema italijanskom zakonodavstvu, poslije zvaničnog objavljivanja ostavke Parlament treba da se sastane u roku od dvije sedmice na zajedničkoj sjednici radi izbora novog predsjednika.

Predsjednika bira izborno tijelo od 1.009 političara, među kojima su članovi Predstavničkog doma i Senata, kao i 58 regionalnih predstavnika.

Potrebna je dvotrećinska većina da bi predsjednik države bio izabran u prva tri kruga glasanja, dok je u četvrtom dovoljna prosta većina ili 505 glasova.

Renzijeva stranka ima 415 članova u izbornom tijelu.

Izvor: Agencije