Neuspješno lansiranje rakete Sjeverne Koreje

Seul smatra da je raketa lansirana sa istočne obale Sjeverne Koreje (AP)

Sjeverna Koreja izvela je u utorak ujutro neuspješan pokušaj lansiranja balističke rakete, objavila je južnokorejska vojska.

“Pretpostavljamo da je Sjeverna Koreja jutros neuspješno lansirala projektil sa svoje istočne obale”, objavio je glasnogovornik južnokorejske vojske u Seulu, prenosi Hina.

Tip rakete zasad ne može biti sa sigurnošću identificiran, no pretpostavlja se da je riječ o balističkom projektilu srednjeg dometa Musudan, objavila je južnokorejska agencija Yonhap pozivajući se na neimenovane vojne izvore.

Yonhap je citirajući neimenovani državni izvor objavila da je projektil eksplodirao na mobilnoj lansirnoj rampi kada je pritisnuto dugme za lansiranje. 

Izolirani komunistički režim Sjeverne Koreje u aprilu je također imao neuspješno lansiranje rakete tipa Musudan.

Japan je stavio svoju vojsku u stanje pripravnosti zbog mogućeg lansiranja balističke rakete iz Sjeverne Koreje, izvijestio je u ponedjeljak državni emiter NHK.

Porast napetosti

Vlada je naredila da pomorski razarači i antibalističke rakete Patriot budu spremni da reagiraju i obore bilo kakav projektil ispaljen prema Japanu, dodao je NHK.

Glasnogovornik japanskog Ministarstva odbrane u Tokiju odbio je reći je li takav nalog izdan, izvijestila je novinska agencija Reuters.

Japan je ove godine najmanje dva puta stavljao svoje snage u stanje pripravnosti zbog mogućeg raketnog napada.

Napetosti na Korejskom poluotoku ponovno su visoke, nakon što je Sjeverna Koreja u januaru izvela nuklearni test, a sljedećeg mjeseca lansirala balistički projektil dugog dometa.

Izvor: Agencije