Nevjerovatni detalji Rosettine komete

 

 

Instrumenti evropske sonde Rosette ukazuju na neobične karakteristike komete 67P Churyumov/ Gerasimenko, na koju je prošlog novembra spušten robot Philae.

Rezultati sedam studija potvrđuju da je kometa, široka četiri kilometra i udaljena 510 miliona kilometara od Zemlje, bogata organskim materijama.

Snimci koje je napravila kamera visoke rezolucije Osiris otkrivaju neobičan oblik jezgra komete, sastavljen od dvije lopte nejednake veličine povezane svojevrsnim “vratom”, čije je porijeklo nepoznato.

Naučnici, naime, ne znaju da li je sadašnji oblik komete posljedica erozije ili spajanja dva tijela u vrijeme rađanja Sunčevog sistema, navodi agencija Tanjug.

“Rezultati prvih analiza predstavljaju osnovu za nastavak misije”, rekao je Matt Taylor iz Evropske svemirske agencije (ESA).

Raznolikost struktura

Površina komete, prilično homogenog sastava, odlikuje se mnoštvom geoloških struktura koje su rezultat erozije. Uočene su ondulacije identične onima u pješčanim dinama na Marsu.

“Iznenadila nas je raznolikost geoloških struktura”, naveo je Hans Nilsson sa švedskog Instituta za svemirsku fiziku, koji je jedan od koautora studija.

“Atmosfera komete, mješavina prašine i molekula gasa nije ravnomjerno raspoređena oko jezgre”, dodao je on.

Jedan od detektora Rosette, u orbiti oko komete na udaljenosti od 30 kilometara, već je prikupio ogroman broj podataka o česticama jezgre, kao što je njihova veličina i sastav. Istraživači su ustanovili da je jezgro komete jako porozno.

Trodimenzionalni model

Iznenadilo ih je, također, to što je kometa veoma aktivna, iako je trenutno jako udaljena od Sunca. Ta aktivnost je koncentrirana na “vratu” komete, gdje je detektiran led.

Snimci su omogućili istraživačima da naprave trodimenzionalni model komete i detaljnu topografiju mjesta slijetanja robota Philae.

Kvalitet mjerenja i ispitivanja Rosette će se još poboljšati, kada će se sonda sredinom februara približiti na otprilike šest kilometara od komete 67P.

Ovaj niski prelet, koji dosad nikada nije pokušan, omogućit će instrumentima Rosette da naprave snimke i spektar površine dosad najvećom rezolucijom, navodi se u ESA.

Rosetta će nastaviti let oko komete dok se ona bude kretala prema Suncu i kad se bude udaljavala od njega.

Izvor: Agencije