Nevrijeme blokiralo Crnu Goru, snijeg u Hrvatskoj i BiH

Ceste na zapadu BiH su neprohodne, a pojedine općine su ostale bez struje i vode (Anadolija)

Nevrijeme koje bjesni već dva dana pričinilo je velike prometne probleme u Crnoj Gori, pale su velike količine kiše, a jako jugo, koje povremenu ima olujnu snagu, na primorju je čupalo drveće, prenose crnogorski mediji.

Na svim prometnicama u Crnoj Gori otežan je promet.

Zbog nevremena je proglašen crveni meteoalarm, a nevrijeme će, prema prognozama, potrajati i u nedjelju.

Aktivirane su sve službe zaštite.

U zračnom prometu najviše problema je bilo tijekom noći na subotu kada je zrakoplov niskobudžetne kompanije Ryanair koji je letio na liniji Stockholm-Podgorica netom prije slijetanja pogodio grom, pa je bio prisiljen sletjeti u Sofiju.

Zbog nevremena nije stigao zrakoplov iz Istanbula, kasnili su i ostali međunarodni letovi, a otkazana su i dva leta iz Podgorice za Beograd.

Poplave u Kiseljaku i Fojnici

Snježne padaline prouzročile su probleme u prometu u sjevernim dijelovima Bosne, a opskrba električnom energijom nekih gradova je prekinuta. Istovremeno, poplavljene su ulice u Kiseljaku te u selima na području Fojnice.

Probleme stanovnicima Kiseljaka stvara nabujala rijeka Lepenica, pa je otežan promet i kretanje pješaka.

Prema bh. medijima, na terenu se nalaze vatrogasci koji pokušavaju povećati protok vode u riječnom koritu i spriječiti izlijevanje Lepenice.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je promet na regionalnoj cesti koja povezuje Kiseljak i Kreševo, priopćio je Bosanskohercegovački auto-moto klub (BiHAMK).

Na području Fojnice, nabujali vodotoci stvaraju probleme stanovnicima mjesnih zajednica Gojevići, Bakovići i Dusina. Selo Dusina prometno je odsječeno od svijeta, a voda je ušla u naselje za socijalno ugrožene osobe u Gojevićima.

Zbog snijega na kolovozu, usporen je promet u zapadnim, sjeverozapadnim i sjevernim dijelovima BiH. Odgovori upozoravaju vozače i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Ugrožen rudnik u Gackom

Izvanredna situacija proglašena je i u rudniku “Gacko”, gdje su zbog obilnih padalina i olujnih udara vjetra svi radnici i strojevi evakuirani na sigurno mjesto, prenose bh. mediji.

Na obrani kopa od površinskih voda angažirano je 200-ak radnika, kao i sva mehanizacija kojom raspolaže rudnik, potvrđeno iz Službe za informiranje Rudnika i termoelektrane Gacko.

Strahuje se da bi u slučaju da kiša nastavi padati istim intenzitetom, voda mogla prodrijeti i u rudnik.

Prema izvješćima meteorologa u Gacku je u posljednja 24 sata palo 170 litara kiše po četvornom metru.

Crveni meteoalarm za Mostar i Trebinje

Za područje Mostara i Trebinja na snazi je crveni meteoalarm zbog obilne kiše koja je prognozirana u količini od 40 do 80 litara po metru četvornom, za Foču, Sarajevo, Bihać i Livno zbog obilne kiše na snazi je narančasti, dok je za Banju Luku, Tuzlu, Prijedor i Višegrad na snazi žuti stupanj upozorenja.

Crveno upozorenje znači iznimno opasno vrijeme, narančasto je za opasno vrijeme, dok žuti meteoalarm upozorava na potencijalno opasno vrijeme.

Gusti snijeg koji protekla 24 sata bez prestanka pada u sjeverozapadnoj Bosni donio je brojne probleme građanima, otežao odvijanje prometa, a veća područja Unsko-sanskog kantona ostavio bez električne energije, javlja Anadolija.

Najteža situacija je u Cazinu i Velikoj Kladuši jer na području tih općina struje nema od jutarnjih sati.

Prometovanje je otežano jer su ceste slabo očišćene, pogotovo u ruralnim dijelovima općina.

Ništa bolja situacija nije ni u Bihaću, gdje je u 13:00 sati izmjereno 60 centimetara snijega. Pojedini dijelovi grada također su bez struje, a znatan dio stanovništva nema ni vode

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK) izvijestili su kako je zbog snijega u potpunosti prekinut promet na magistralnoj cesti koja povezuje Tuzlu i Sarajevo preko Kladnja.

Snijeg u većem dijelu Hrvatske

Snijeg je otežao i usporio promet i u mnogim dijelovima Hrvatske, pa je zimska oprema obavezna u Lici, Gorskom Kotaru i središnjoj Hrvatskoj.

Nekoliko centimetara snijega palo je u najvećem dijelu Hrvatske, dok ga u planinskim predjelima ima i više od 60 centimetra u Delnicama, odnosno 120 centimetara na Zavižanu.

Snijeg od jutros i dalje pada u Podravini i Slavoniji, u okolici Zagreba, a temperature su desetak stupnjeva niže nego u petak u isto vrijeme, prenose hrvatski mediji.

Temperature su na kopnu oko nule, dok su na moru, gdje u većem dijelu pada kiša, desetak stupnjeva. No, osjećaj hladnoće pojačava jaka bura koja povremeno ima i olujne udare.

Zbog olujnog vjetra u prekidu su brojne trajektne i katamaranske linije.

Izvor: Agencije