Nevrijeme haralo Dalmacijom, strahuje se od poplava

Nevrijeme, Čiovo, Okruk, Vatrogasci, Stabla
Na Čiovu je pijavica rušila stabla na saobraćajnice i nosila krovove (DVD Okruk / Facebook)

Za velik dio Hrvatske, uključujući i jadransku obalu, na snazi je crveni alarm zbog opasnosti od nevremena, koje je u utorak zahvatilo dio Dalmacije.

Šire područje Trogira oko podneva je zahvatilo olujno nevrijeme. Kako javljaju hrvatski mediji, osim kiše, padala je mjestimice i krupna tuča, a velike količine oborina izazvale su mjestimice i bujične poplave.

Pet vozila oštećeno je u utorak na parkiralištu ispred glavnog ulaza u Brodotrogir kad je na njih pao dio krova koji je s glavnog škverskog skladišta otpuhao jak vjetar, prenosi Hina.

Pijavica rušila stabla i krovove

Iz Brodotrogira su izvijestili i da je na jugozapadnom dijelu radionice obrade trogirskog brodogradilišta jak vjetar podigao dio krova, ali ga nije otpuhao.

Na nekoliko radionica u Brodotrogiru od udara vjetra popucalo je više stakala na krovovima koja koriste Sunčevu energiju, a popucala su i stakla na pojedinim vratima i prozorima, rekli su u tom brodogradilištu.

Na jedan automobil u Trogiru, kako javlja Večernji list, palo je stablo i oštetilo ga, a kod otoka Čiova formirala se pijavica, koja je rušila stabla na prometnice, oštetila električne stupove i odnijela nekoliko krovova.

Nevrijeme je zahvatilo i dijelove Brača i Hvara.

U Hrvatskoj se očekuju rekordne oborine, pa se neki dijelovi zemlje pripremaju za moguće poplave.

Iako je Stožer Civilne zaštite Karlovca izvijestio kako tijekom srijede ne očekuju poplavu, Karlovac se ipak priprema jer je u tri godine doživio pet velikih poplava, tako da od ponedjeljka u Karlovcu traje punjenje i distribucija vreća s pijeskom.

Dosad je distribuirano 5.680 vreća, a aktivnosti punjenja nastavljaju se do 8.000 komada.

Na području Karlovca problemi s vodom pojavljuju se na razini Kupe u Karlovcu 700 centimetara, ali izvanredne se mjere obrane od poplave proglašavaju kod vodostaja 750 centimetara.

Ogulin u pripravnosti

Ogulinski Stožer za zaštitu i spašavanje, zbog vremenske prognoze za predstojećih nekoliko dana i mogućnosti nailaska novog vodnog vala, apelira na građane da pripreme flaširanu vodu, svijeće, žigice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana.

Županijski Zavod za javno zdravstvo objavio je za Ogulince mjere za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti.

Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja pojasnio je za Hinu da su od utorka ujutro na snazi pripremne mjere obrane od poplava. 

Vukelja kaže da korita nisu puna, odnosno popunjena su jednom trećinom kapaciteta, jer je vodeni val koji je u nedjelju poplavio ulice i približno 200 objekata, došao i prošao kroz Ogulin naglo, kroz otprilike ukupno devet sati, ali da iz iskustva znaju da će uz nove obilne padaline problema biti, samo je pitanje u kojoj mjeri.

Izvor: Al Jazeera i agencije