Nevrijeme pogodilo Hrvatsku, razmještena vojska za pomoć

Snijeg i olujni vjetar posljednjih dana otežavaju život stanovništvu, ponajviše u Lici, Gorskom kotaru, srednjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji te zaleđu Dalmacije (Vjeran Žganec Rogulja)

Snježno nevrijeme pogodilo je veći dio Hrvatske, a zbog toga je Ministarstvo odbrane te države saopćilo da je 1.000 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, zajedno s odgovarajućim strojevima, spremno za izlazak na teren i pružanje pomoći lokalnom stanovništvu.

Riječ je o pripadnicima Hrvatske vojske različitih specijalnosti, tj. izviđačkih, spasilačkih, medicinskih, logističkih i inženjerijskih timova. U skladu s razvojem situacije, broj pripadnika Hrvatske vojske na terenu može se i povećati, napominju iz Ministarstva.

Zbog veoma nepovoljnih vremenskih uvjeta, izazvanih obilnim snježnim padavinama, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević donio je u četvrtak odluku da se Hrvatska vojska uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to, prema procjenama nadležnih civilnih institucija, najpotrebnije.

Ovakvo vrijeme i sljedećih dana

Saobraćaj na zagrebačkom aerodromu “Franjo Tuđman” odvija se normalno nakon što je nakratko u prijepodnevnim satima u četvrtak bio zatvoren zbog nepovoljnih vremenskih prilika, saznaje se iz tog aerodroma.

“Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika, Zračna luka ‘Franjo Tuđman’ bila je danas privremeno zatvorena za komercijalni promet, u razdoblju od 10:30 do 11:05 sati. Uslijed toga došlo je do manjih poremećaja prometa, koji se tijekom dana normalizirao”, ističu iz uprave zagrebačkog aerodroma.

Nepovoljni vremenski uvjeti otežavaju i cestovni te željeznički saobraćaj, pogotovo kroz Liku i Gorski kotar, a vozovi koji su u prijepodnevnim satima zastali na relaciji Split – Zagreb nastavili su putovanje.

Kako navode lokalni mediji, snijeg i olujni vjetar posljednjih dana otežavaju život stanovništvu, ponajviše u Lici, Gorskom kotaru, srednjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji te zaleđu Dalmacije, a takvo se vrijeme očekuje i idućih dana. Prognostičari najavljuju da će u centralnim i gorskim krajevima uz novi snježni pokrivač biti i snježnih nanosa, a moguće su i mećave.

Ponegdje u unutrašnjosti, ponajprije na krajnjem istoku, padavina na granici snijega i kiše može se smrzavati na hladnoj podlozi, javlja Večernji list.

Izvor: Agencije