Nevrijeme poharalo sjever BiH

U Doboju i Gračanici nevrijeme poplavilo niz objekata te prouzrokovalo oštećenje krovova (Anadolija)

Veći broj stambenih i privrednih objekata oštećen je na području više općina u centralnim i sjevernim dijelovima Bosne i Hercegovine, koje je u noći između subote i nedjelje pogodilo nevrijeme praćeno gradom i snažnim vjetrom, izvijestile su danas službe Civilne zaštite u BiH, prenosi Hina.

Policija u Čelincu potvrdila je da je jutros uz korito rijeke Jošavke pronašla tijelo 65-godišnjeg muškarca.

Riječ je o Svetislavu Đekiću iz čelinačkog naselja Jošavka, potvrdio je za agenciju Srna komandir Policijske stanice Čelinac Miloš Ivetić.

Rekao je kako je policiji u Čelincu jučer u 18:40 prijavljeno da je Đekić sa improviziranog mosta preko rijeke Jošavke, koji se nalazi u blizini njegove kuće, pao u nabujalu rijeku i da mu se od tada gubi svaki trag.

Tanjug javlja da je nastradali neposredno prije pada pomagao ženi sa djetetom da pređu nabujalu rijeku.

Grad veličine jajeta

Potragu su odmah počeli pripadnici policije, Civilne zaštite, vatrogasci i mještani, a tijelo je jutros u pola devet pronađeno na obali rijeke u mjestu Jošavka Donja.

O slučaju je upoznat dežurni tužilac, a policija iz Čelinca izvršila je uviđaj sa doktorom mrtvozornikom.

Tokom jučerašnjeg nevremena na području Čelinca rijeka Jošavka se na nekim dijelovima izlila iz svog korita, ali je u međuvremenu nevrijeme prestalo i rijeka se vratila u svoje korito.

U Doboju i Gračanici nevrijeme je poplavilo niz objekata te usljed grada prouzrokovalo oštećenja krovova.

Prve informacije Civilne zaštite su kako je samo u Gračanici od grada veličine jajeta oštećeno gotovo hiljadu različitih objekata.

Na osnovu posljednjih informacija Civilne zaštite Gračanica stanje na području ove općine je “katastrofalno”, potvrdio je šef Službe za Civilnu zaštitu Općine Gračanica Mustafa Bajić, piše Anadolija.

Nevrijeme u popodnevnim satima, prema njegovim riječima, izazvao je nove poplave, a grad je nanio veliku štetu na kućama i zgradama. 

“Ti ljudi su sada praktično bez krova nad glavom. Grad je uništio krovove, polupani su i oštećeni. Mi trenutno djelujemo sa folijama kojima ih pokrivamo”, napominje Bajić te dodaje kako je najteže stanje u naselju Donja Orahovica.

“Uputili smo apel višim instancama vlasti i organima za pomoć u crijepu za naselja gdje su štete prevazišle sve mogućnosti općine”, navodi Bajić.

Nevrijeme je pogodilo i dijelove Hercegovine, gdje je zbog toga djelomično došlo do prekida opskrbe električne energije.

Izvor: Agencije