Nevrijeme zahvatilo Hrvatsku i dijelove BiH

Tuča i kiša praćeni jakim vjetrom zahvatili su i područje Karlovca (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Promjena vremena zahvatila je u srijedu područje cijele Hrvatske, a na području Rijeke i Istre označen je crveni meteoalarm.

Tokom dana nevrijeme je stiglo i na sjeverozapad Bosne i Hercegovine, pa je Cazin zahvatila jaka kiša praćena olujnim vjetrom.

Za relativno kratko vrijeme prijavljene su poplave u cazinskim naseljima Mutnik, Čizmići i Slatina, a na glavnom cazinskom trgu također je zabilježeno nakupljanje vode.

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom pogodilo je noćas sjeverozapadnu Istru, poglavito Bujštinu i područje Umaga, a vrlo jaka kiša u srijedu ujutro je padala na širem području Rijeke i Gorskog kotara, prouzročivši probleme u prometu i plavljenje objekata.

Prema podatcima regionalnog meteorološkog portala Istramet, meteorološka postaja zabilježila je u posljednja 24 sata na Bujštini čak 157 milimetara kišnih padalina po metru četvornom.

I ostale meteorološke postaje u okolici zabilježile su vrlo obilnu kišu.

U umaškoj marini tako je palo 84 milimetra, a u Bujama 66 milimetara, prenosi Hina.

Poplave na cestama u Istri

Obilna kiša pala je i na sjeveru Istre (Vrh 46 milimetara), ali i lokalno na Kvarneru (Hreljin 64 milimetra).

Prema podacima umaške vatrogasne postrojbe, zbog obilnih kiša na području Umaga i Buja tijekom noći i jutra evidentirano je više intervencija vatrogasaca u ispumpavanju podruma i garaža.

Noćas između 2:00 i 4:00 sata umaški vatrogasci zaprimili su 15 dojava o poplavama podruma, dok su na užem području Umaga vatrogasci intervenirali u 11 slučajeva.

Do kraja dana u Istri se očekuje nastavak nestabilnog vremena, uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu.

Iznimno jaka kiša pala je u srijedu uijutro i na širem području Rijeke i Gorskog kotara te uzrokovala poplave cestama i probleme u prometu.

Uz grmljavinsko nevrijeme, palo je čak 159 litara po četvornom metru u Delnicama, u Crnom Lugu 75, a u Rijeci je palo 59 litara.

Zbog vode na kolniku, bio je zatvoren ulaz i izlaz s autoceste Rijeka – Zagreb kod Ravne Gore, a poplavljen je bio podvožnjak kod autoceste kod naselja Lučice blizu Delnica.

Tuča i pijavica na karlovačkom području

Poplavljene su brojne kuće i gospodarski objekti u svim dijelovima Gorskog kotara, dječji vrtić Orepčići u Kraljevici, Pomorska škola u Bakru te nekoliko kuća u Bakarcu.

Vatrogasci interveniraju po pozivima na svim lokacijma, uglavnom crpeći vodu iz poplavljenih zgrada, među kojima su i neki podrumi i prizemni prostori u Rijeci.

Tuča i kiša praćeni jakim vjetrom zahvatili su u srijedu ujutro i područje Karlovca.

Voda je preklila do prometnica, pa je bio otežan promet u Karlovcu i na okolnim cestama, a intervenirale su i vatrogasne ekipe, koje su ispumpavale vodu iz poplavljenih objekata, uglavnom podruma.

Nevrijeme je najviše štete prouzročilo u Općini Lasinja, doznaje se u karlovačkom Županijskom centru 112.

U Općini Lasinja i dijelovima grada Karlovca pijavica je nosila crijepove i krovove te je oštetila oko 50 kuća, doznaje se od pročelnika karlovačkog Županijskog centra 112 Martina Barića.

Na mnogim je prometnicama bilo granja i drugih predmeta, koje su vatrogasci brzo očistili, pa je oko podneva cestovni promet normaliziran.

Zagreb: Deseci vatrogasnih intervencija

Lokalni mediji javljaju da je u selu Donje Mekušje vjetar odnio krov s gospodarskog objekta, a grane sa stabala popadale su po električnim vodovima, pa je taj kraj ostao bez električne energije.

Zagrebački vatrogasci su, zbog nevremena s kišom, koje je u srijedu ujutro zahvatilo Zagreb, odradili više od 40 intervencija, uglavnom su ispumpavali vodu iz objekata ili s prometnica, uklanjali grane ili pomagali kod prometnih nesreća.

Od 7:00 sati na terenu su pripadnici zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe i 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada, koji ispumpavaju vodu u novozagrebačkom naselju Botinec, u naselju Trnje te na području Sesveta u Sesvetskom Kraljevcu.

U istočnom dijelu grada pala je i tuča.

Izvor: Agencije