New York: Al Jazeera osvojila prestižnu nagradu

Tri zlatne, 12 srebrnih, pet bronzanih medalja i deset certifikata za finaliste takmičenja dobio je Al Jazeera English za razne priloge na televiziji ili internetu (Al Jazeera)

Medijska mreža Al Jazeera proglašena je emiterom godine na prestižnom festivalu World's Best TV and Films u New Yorku.

Ova medijska kuća dobila je ovu nagradu u utorak navečer, uz još pet zlatnih svjetskih medalja, 14 srebrnih i sedam bronzanih za razne oblike programa i pojedinačnih novinarskih priloga ili članaka.

Još tri zlatne, 12 srebrnih, pet bronzanih medalja i deset certifikata za finaliste takmičenja dobio je Al Jazeera English za razne priloge na televiziji ili internetu.

Po dvije zlatne, srebrne i bronzane medalje te jedan certifikat za finalistu dobio je Al Jazeerin odjel za istraživačko novinarstvo.

Zajednički cilj

Komentirajući uspjeh i nagrade, vršitelj dužnosti upravnog direktora Al Jazeere English Giles Trendle kazao je:

“Al Jazeera English oduševljena je dobijenim nagradama za svoj sadržaj. Velika je čast što je naš hrabar i jedinstven pristup novinarstvu priznat na svjetskoj sceni. U svijetu gdje jača zadrtost i ekstremizam Al Jazeera English nastavlja svoju misiju pružanja šireg spektra informacija, uvida i razumijevanja.”

“Ove nagrade potvrda su kvaliteta našeg novinarstva i vrijednosti našeg cilja da prenosimo važne priče iz cijelog svijeta. Iza svake od ovih nagrada stoje veoma talentirani, multikulturni timovi posvećenih pojedinaca čija se zajednička kreativnost i posvećenost stapa u zajedničkom cilju slušanja i prenošenja ljudskih priča”, istakao je on.

Ovogodišnja suma od 27 svjetskih medalja na festivalu u New Yorku znatno je veća od prošlogodišnje, koja je iznosila 19.

Riječ je o festivalu posvećenom nagrađivanju programskog sadržaja svih oblika u više od 50 država. Ovogodišnji veliki žiri poznatih međunarodnih kuća i filmske industrije predstavlja 34 države sa šest kontinenata.

Izvor: Al Jazeera