New York: Duraković i Vučić na panelu o miru

Panelu koji organizira Fondacija Clinton posvećen je pomirenju u regiji 20 godina poslije Dejtonskog sporazuma (Reuters)

Bivši američki predsjednik i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković večeras su u New Yorku ocijenili da je dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočare prošle godine bio vrlo hrabar potez.

“Ako niste bili tamo nemate pojma koliko je to bio hrabar potez, i fizički i politički”, rekao je Clinton, koji je bio moderator panela, na kojem su učestvovali Vučić i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

To je za njega lično bila teška odluka, rekao je i Duraković i dodao: “Da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao, i zato je hrabar čovjek”.

Na panelu koji organizira Fondacija Clinton, a koji je posvećen pomirenju u regiji 20 godina poslije Dejtonskog sporazuma, svjedočenje o zločinu u Srebrenici iznijela je i Advija Ibrahimović, koja je tada ostala siroče.

‘Hrabri koraci’

Clinton je ispričao svoje viđenje prošlogodišnje komemoracije u Srebrenici, navodeći da je Duraković pozvao premijera Srbije da dođe na komemoraciju, što je također ocijenio kao veoma hrabar potez, prenosi agencija Tanjug.

Bivši američki predsjednik podsjetio je i da su poslije incidenta u Potočarima uslijedile posjete rukovodstva BiH Beogradu i Vlade Srbije Srebrenici, što je, također, ocijenio kao veoma hrabre korake u procesu pomirenja.

“Oni riskiraju u političkom, ali i u ličnom smislu i zato zaslužuju našu podršku. Oni znaju da mir funkcionira bolje od rata i u ovakvom svijetu moramo da čujemo njihovu poruku svuda”, ocijenio je Clinton i dodao da nije na drugima da rješavaju detalje, već da stvore uvjete i da podrže regiju Balkana u procesu pomirenja.

Vučić: Potrebni smo jedni drugima

Premijer Srbije je poručio da su narodi regije potrebni jedni drugima, te da moraju da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.

“Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom”, poručio je Vučić dodajući da bi drugačije bio zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana.

Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je riješio da dođe u New York i učestvuje na panelu na kom se razgovara o regiji, ali i o zločinu u Srebrenici.

“Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu – jači smo od Srba, možemo opet da ih isteramo – i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane ima sedam miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu -možemo da ih pobedimo”, objasnio je Vučić.

I to je, kako kaže, teška situacija, ali to je i realnost i zato je, dodaje insistirao da napravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.

“Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da živimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno, ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovdje u New Yorku”, rekao je Vučić.

Skup je završen aplauzom, a panelu je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: Agencije