New York: Istraga o Saudijkama koje su tražile azil, pa nađene mrtve

Tala Farea, Rotana Farea, Saudijska Arabija
Neki mediji navode da je saudijska ambasada više puta tražila od djevojaka da se vrate u svoju državu nakon što su podnijele zahtjev za azil (Al Jazeera)

Policija još pokušava otkriti šta se krije iza misteriozne smrti dvije mlade žene porijeklom iz Saudijske Arabije, čija su tijela pronađena prije sedmicu na obali rijeke Hudson u New Yorku.

Djevojke su bile vezane zajedno ljepljivom trakom oko struka i stopala.

Američki portal The Daily Beast navodi da su sestre Tala (16) i Rotana Farea (22) nedavno zatražile azil u Sjedinjenim Američkim Državama.

Portal dodaje da je saudijska ambasada u Washingtonu više puta tražila od djevojaka da se vrate u svoju državu nakon što su podnijele zahtjev za azil.

U tom kontekstu, list USA Today navodi da je majka djevojaka obavijestila policiju da je 23. augusta primila telefonski poziv od službenika Ambasade Saudijske Arabije u Washingtonu, odnosno dan prije nestanka njenih kćeri.

Službenik je naložio porodici da napusti državu zbog toga što su djevojke zatražile azil u SAD-u.

Ambasada S. Arabije u kontaktu s porodicom

Američki nadležni organi pronašli su prije sedmicu  beživotna tijela dvije sestre u rijeci Hudson, koje su bile vezane zajedno ljepljivom trakom oko struka i stopala, navodi list Washington Post.

Prema policijskom izvještaju, o nestanku dviju djevojaka u saveznoj državi Virginiji obavješteni su 24. augusta, zbog čega postoji mogućnost da je struja nosila njihova tijela od mosta “George Washington” do obale parka Riverside, gdje ih je ugledao prolaznik i o tome obavijestio policiju.

Uzrok smrti djevojaka bit će utvrđen obdukcijom.

Policija New Yorka objavila je fotografije djevojaka, apelirajući na sve one koji su ih vidjeli prije nestanka da se jave. Istovremeno, nastavljaju provoditi istragu sa članovima porodice i prijateljima s ciljem da dođu do saznanja kako su dospjele u New York.

Prema informacijama iz policije, navodi USA Today, djevojke su nestajale i ranije, a prvi put su porodični dom napustile u decembru 2017, kada su smještene u sklonište.

Komentirajući slučaj, generalni konzulat Saudijske Arabije u New Yorku naveo je u svom saopćenju na Twitteru da cijeli slučaj prate sa State Departmentom i nadležnim organima, uz napomenu da obdukcijski izvještaj i rezultati istrage još nisu objavljeni.

U saopćenju saudijskog konzulata dodaje se da je Ambasada Kraljevine u Washingtonu u kontaktu s porodicom djevojaka kako bi im pružila pomoć, kao i da su imenovali advokata koji će pomno pratiti tok slučaja.

Tim istražitelja poslan u Fairfax

U saopćenju se dodaje da su saudijske državljanke studentice koje su boravile u Washingtonu u pratnji svog brata, dok list USA Today prenosi od policije da su došle u SAD u pratnji svoje majke 2015. iz Džede, te da je porodica živjela u Fairfaxu u Virginiji, nedaleko od Washingtona.

Rotana je bila studentica na Univerzitetu u Fairfaxu, no studij je prekinula u proljeće prošle godine.

Policija New Yorka poslala je svoj tim istražitelja u Fairfax kako bi razgovarali sa članovima porodice i ostalima koji su poznavali sestre.

Detektivi će se fokusirati na period nakon prijave njihovog nestanka i pronalaska tijela na obali rijeke 24. oktobra.

Policija je u srijedu objavila i nove fotografije, poput onih koji se koriste na pasošima, na kojima djevojke nose hidžab.

Izvor: Al Jazeera i agencije