New York Knicksi najvredniji tim NBA lige

Knicksi su preuzeli prvo mjesto svakogodišnjeg istraživanja Forbesa od Los Angeles Lakersa, sa vrijednosti od 1,1 milijardu dolara (Reuters)

New York Knicksi su najvredniji klub u Nacionalnoj košarkaškoj asocijaciji (NBA), vrijedni više od milijarde američkih dolara, precizira se u godišnjem Forbesovom istraživanju, koje je pokazalo da je u odnosu na 2012. godinu prosječna vrijednost klubova porasla za 30 posto, prenosi agencija Reuters.

Prosječna vrijednost kluba koji se takmiči u sjevernoameričkoj NBA ligi iznosi 509 miliona dolara, a Forbes navodi kako je za porast vrijednosti zaslužan veći prihod od prava za televizijske prijenose, nove i obnovljene sportske dvorane i novi kolektivni ugovor Lige.

Knicksi su preuzeli prvo mjesto u istraživanju Forbesa od Los Angeles Lakersa, sa vrijednosti od 1,1 milijardu dolara, uz rast od 41 posto od prošle godine.

Povećanje vrijednosti donijela je obnova dvorane Madison Square, „teška“ 980 miliona dolara i koja bi trebala biti okončana tokom ove godine.

Bullsi treći

„Jezeraši“, koji su imali najveću sumu plata u NBA ligi koja je iznudila donošenje zakona o luksuzu, drugi su na listi Forbesa, a njihova vrijednost je milijarda dolara, uz porast od 11 posto u odnosu na prošlu godinu.

Knicksi i Lakersi su prvi NBA timovi čija je vrijednost procijenjena na milijardu dolara ili više.

Treći po vrijednosti tim najjače košarkaške lige na svijetu je Chicago Bulls (800 miliona dolara), a slijede Boston Celticsi (730) i Dallas Mavericksi (685).

Vrijednost aktuelnog prvaka NBA lige Miami Heata porasla je za 37 posto na 625 miliona dolara, čime je tim sa Floride šesti najvredniji tim lige koja broji 30 timova.

Izvor: Agencije