New York: Odšteta za nezakonita hapšenja

SAD provjerava autentičnost fotografija na kojima se vidi kako američki marinci spaljuju mrtve iračke pobunjenike (AP)

Grad New York je pristao platiti 18 miliona dolara odštete za oko 1.800 ljudi koji su tužili grad zbog pritvaranja tokom demonstracija protiv republikanske konvencije 2004. godine, u jeku rata u Iraku.

Policija je prije početka konvencije, na kojoj je trebao govoriti tadašnji predsjednik SAD-a George W. Bush, izvršila seriju hapšenja demonstranata koji su došli demonstrirati u New York.

Iako su tokom posljednjih devet godina iz njujorške policije tvrdili da je sve izvedeno prema zakonu, na kraju su pristali na poravnanje da se ne bi išlo na sud.

Od 18 miliona dolara, građani koji su tužili policiju dobit će 10,4 miliona dolara, dok će 7,6 miliona dolara otići na troškove advokata.

Protiv većine uhapšenih su kasnije odbačene prijave za učešće na skupu bez dozvole ili za nezakonito ponašanje.

Provjera fotografija

U međuvremenu, mornaričke snage SAD-a objavile su kako pokušavaju utvrditi autentičnost fotografija koje su se pojavile na internetskoj stranici TMZ.com, na kojima se vidi kako američki marinci spaljuju mrtve iračke pobunjenike u Falluji 2004. godine.

Prema riječima mornaričkog glasnogovornika u Pentagonu, potpukovnika Neila Murphyja, istražuju se i okolnosti u kojima su fotografije napravljene i pokušavaju se identificirati marinci na njima.

U zavisnosti od rezultata tih ispitivanja, bit će donesena odluka o eventualnom pokretanju istrage, prenosi AP.

U Pentagonu ističu da je američkim vojnim propisima predviđen način postupanja s ostacima poginulih i da ono što se vidi na spomenutim fotografijama nije nešto što se očekuje od pripadnika armije SAD-a.

Izvor: Agencije