New York: Optužba za napad oružjem masovnog uništenja

Ahmad Khan Rahami je pri hapšenju ranjen i još nije ispitan (AP)

Amerikanac afganistanskog porijekla, uhapšen zbog bombaškog napada u New Yorku i New Jerseyeu, optužen je po četiri tačke optužnice, a jedna od njih je upotreba oružja za masovno uništenje, objavila je policija i priznala da ga je FBI istraživao po dojavi njegovog oca, no nije ga povezao s terorizmom.

Ahmad Khan Rahami, koji je pri hapšenju u ponedjeljak u New Jerseyju ranjen i zato još nije ispitan, vodio je rukom pisani dnevnik u kojem hvali Osamu bin Ladena i optužuje američku vladu za ubijanje boraca u Afganistanu, Iraku, Siriji i Palestini.

Otac Ahmada Rahamija rekao je da je prije dvije godine stupio u kontakt sa saveznom policijom (FBI) kako bi upozorio na “veze (svoga sina) s terorizmom”, no FBI nije našao uporišta za takve tvrdnje, prenosi Hina.

“FBI je proveo unutrašnju istragu, provjere, obavio višestruke intervjue i ništa nije Rahamija povezivalo s terorizmom,” objavio je FBI.

Bijela kuća objavila je u utorak kako se čini da su bombaški napadi “teroristički čin” te se sada istražuje je li Rahami imao saučesnike i je li se “militantnim islamskim stajalištima zarazio dok je boravio u Afganistanu i Pakistanu”.

Bombaški napadi

Rahami (28) je osumnjičen za eksploziju bombe u četvrti Chelsea u New Yorku u subotu navečer pri čemu je 31 osoba ranjena, te za eksploziju u New Jerseyu na stazi za utrku veterana na kojoj nije bilo povrijeđenih.

Optužen je u New Jerseyju i za nezakonito posjedovanje oružja te za pokušaj ubistva policajca.

FBI je priznao da je istraživao Rahamija za terorizam 2014. pošto se na sina požalio otac Mohamad Rahami, koji je svoju porodicu doveo u Sjedinjene Američke Države i upozorio policiju da mu je sin opasan i terorista.

“Oni čini loše, pretukao je mog sina, udario moju ženu”, rekao je otac novinarima.

U augustu 2014., Rahami je bio optužen za teški napad i nezakonito posjedovanje noža nakon napada na brata i navodno je proveo tri mjeseca u zatvoru.

Istraga je pokazala da je kupovao sastojke za izradu kućne bombe na eBayu prije napada, objavilo je državno tužilaštvo.

Izvor: Agencije