New York: Ortodoksni Jevreji protiv Izraela

Netanyahu je proteste odbacio kao 'šalu' (Anadolija)

Hiljade ortodoksnih Jevreja okupile su se na protestu ispred sjedišta Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, gdje se održava 71. zasjedanje Generalne skupštine UN-a, javlja Anadolija.

Članovi jevrejske ortodoksne zajednice u New Yorku  protestovali su u vrijeme kada je u Generalnoj skupštini UN-a govorio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Oni su, između ostalog, osudili izraelsku politiku prema Palestini, Bliskom istoku, kao i služenje vojnog roka u ovoj zemlji.

“Mi smo pobožni Jevreji i vjera nam nalaže da ne služimo vojsku. Okupili smo se ovdje kako bi u tom smislu iskazali svoje nezadovoljstvo”, rekao je za Anadoliju lider ortodoksnih Jevreja David Niederman.

Netanyahu: Protesti su ‘šala’

„Ljude ne bi trebalo primoravati da služe vojsku ako im njihova savjest to brani“, dodao je.

Po zakonu donesenom 2014. godine Izrael ima pravo prisiliti ortodoksne jevrejske mladiće da služe u vojsci. Ako bi odbili poziv, Izrael ima pravo da ih drži zatvorene sedmicama, čak i mjesecima.

Tokom protesta mogli su se vidjeti i transparenti poput “Izrael da prestane prisiljavati pobožne Jevreje na vojni rok” i “Ne želimo služiti vojsku”.

Izraelski premijer Netanyahu proteste je prokomentarisao kao „šalu“.

Tokom protesta su poduzete visoke mjere sigurnosti.

Izvor : Agencije