New York Times: Novinar od Emirata dobio novac da tuži Al Jazeeru

Bivši novinar Al Jazeere Mohamed Fahmy dobio je značajna sredstva od zvaničnika Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi počeo pravnu borbu protiv katarske medijske kuće, objavio je New York Times.

Kako se navodi u članku američkog lista, Fahmy je dobio veću “pozajmicu” od emiratskog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama Yousefa al-Otaibe kako bi mogao finansirati pravnu kampanju protiv Al Jazeere nakon što je oslobođen iz egipatskog zatvora 2015. godine.

Fahmy, kao i devet njegovih kolega, optuženi su za širenje “lažnih vijesti” tokom izvještavanja u danima nakon vojnog udara i svrgavanja tadašnjeg predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine, a iste godine su završili u pritvoru.

Fahmy je proveo 437 dana u zatvoru prije nego što je oslobođen.

Egipatski sudija, koji je osudio novinare, kazao je kako ih je okupio “đavo” da destabiliziraju državu.

‘Planiram nastaviti pritisak kroz medije’

Fahmy trenutno vodi pravnu borbu protiv Al Jazeere, od koje traži više od 100 miliona dolara odštete i tvrdi kako je medijska mreža svjesno ugrozila njegov život.

U februaru 2015. godine je počeo komunicirati s Otaibom, koji je ponudio da priču pokriva TV kanal SkyNews Arabia, čije je sjedište u UAE-u, navodi New York Times.

“Bilo bi odlično ići uživo na SkyNewsu. Malo gurkanje njihovog izvršnog urednika bi to omogućilo”, pisao je Fahmy, na što mu je Otaiba odgovorio: “Već urađeno. Nadajmo se da mogu tamo doći.”

Nakon konferencije za medije, Fahmy je navodno pisao ambasadoru: “Planiram nastaviti pritisak kroz medije”, te aludirao na postojanje dokumenata katarske opozicije koji bi “posramili vlasti”.

New York Times također piše kako je Fahmy tražio novac: “Tražim lični zajam s pismenim dogovorom o povratu nakon uspjeha, uz kamate, kao i određenu zaradu.”

List dalje piše kako je oktobra 2015. godine Otaiba mailom poručio egipatskom biznismenu Tawfiku Diabu da dogovori prebacivanje 250.000 dolara na račun Fahmyja.

Nekoliko dana kasnije Fahmy je potvrdio transakciju.

‘Raditi na medijskom munjevitom ratu’

“Novac je tu”, napisao je on i obećao kako će “izvještaj o napretku stvari koje smo planirali biti poslat u AD”, vjerovatno Abu Dabi, prijestolnicu UAE-a.

“Moj tim ovdje će početi raditi na medijskom munjevitom ratu, kako bi oživjeli slučaj u američkim medijima”, dodao je.

Maja 2016. godine Fahmy je mailom Otaibi poslao informaciju o svom ličnom bankarskom računu u Vancouveru, navodi se u izvještaju, ali se ne zna kako je Otaiba odgovorio.

Fahmy tvrdi kako je novac za tužbu otišao trećoj strani, koju nije želio imenovati.

“Nisam dobio ni penija od Yousefa”, kazao je on za NYT.

List iz New Yorka još piše kako je Fahmy neistinito tvrdio kako nije imao dogovor s Otaibom o konferenciji za medije koju je novinar održao u Washingtonu 22. juna pod parolom “Al Jazeera na sudu”.

Na ovoj konferenciji se Fahmy pridružio optužbama Saudijske Arabije i UAE-a kako Katar i Al Jazeera rade tajno s “ekstremistima”.

Glasno podržava blokadu

“Katar je dobio toliko prilika i toliko puta su bili upozoreni”, kazao je komentirajući aktuelnu blokadu ove države.

Na pitanje da li je kontaktirao saudijske ili emiratske zvaničnike te da li je blizak Otaibi, Fahmy je odgovorio: “Jednostavan odgovor na vaše pitanje je – ne”.

Fahmy je rekao prošle sedmice kako štiti prijatelja.

Od početka zaljevske krize Fahmy je glasno podržavao blokadu i saudijsku ofanzivu.

U očitom pokušaju da izazove nemire u Kataru, Fahmy je također lansirao oznaku na društvenim mrežama #Goodbye Tamim.

Izvor: Al Jazeera