New York Times: Plamen progutao istorijsku srpsku crkvu

Samo nekoliko sati prije požara vjernici su u crkvi prisustvovali uskršnjoj liturgiji (AP)

Požar koji je progutao povijesnu crkvu na Manhattanu je sumnjivog porijekla jer mu uzrok još nije utvrđen i istraga još traje, priopćili su njujorški vatrogasni istražitelji, kako prenosi New York Post.

“Vatra koja je zahvatila srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Manhattanu činila se znatno intenzivnijom od plamena koji bi izazvale crkvene svijeće”, izjavio je drugi čovjek njujorških vatrogasaca Michael Gala, prenosi Tanjug.

“Nismo bili odmah u mogućnosti odrediti uzrok požara, zbog čega se vodi kao sumnjiv”, izjavio je Gala, nakon što je ranije glasnogovornik vatrogasne službe Frank Gribbon naveo da se čini kako uzroci požara nisu sumnjivi.

O velikom požaru koji je zahvatio srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Manhattanu izvijestili su brojni američki mediji, od kojih je većina ocijenila da je izgorjelo “povijesno zdanje”.

Gotovo svi američki mediji objavili su fotografije i snimke požara, naglašavajući da su samo nekoliko sati ranije vjernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.

Većina ističe da je čuvar crkve Slobodan Ljubenko (69) utrčao unutra u pokušaju da zaustavi plamen, ali je udahnuo veliku količinu dima, zbog čega mu je pružena medicinska pomoć.

New York Times piše da je plamen “progutao povijesnu srpsku pravoslavnu crkvu” na Manhattanu, koja igra važnu ulogu u srpskoj zajednici u New Yorku, samo nekoliko sati nakon što su vjernici ispunili klupe za uskršnju liturgiju, prenosi Tanjug.

New York Post navodi da su vjernici užasnuto gledali kako gori “povijesna crkva” nakon proslave Uskrsa uz fotografiju naslovne strane tiskanog izdanja na kojoj piše “Sveti pakao, 161. godinu stara crkva izgorjela”.

Taj medij navodi i da je jedna od prolaznica, koja se zatekla na licu mjesta na putu do posla, opisala da je požar bio toliko snažan da se počela znojiti, dok su ljudi ispred crkve vrištali “na raznim jezicima”.

New York Post prenosi i izjavu Alekse Velića (31), čiji je Ljubenko očuh, kako je moguće da su požar izazvale svijeće, ističući da je njegov otac dobro.

Zabranjen prilaz crkvi

Na svojoj internetskoj stranici Daily News navodi da je “razbuktali pakao prošao kroz crkvu”, a da je plamen zahvatio krov prije nego što su stigli vatrogasci.

Wall Street Journal je također izvijestio o “razbuktalom požaru” koji je uništio srpsku crkvu u New Yorku, dok je ABC News objavio brojne fotografije i snimke postavljene na društevnim mrežama, uz naglasak da nema ozlijeđenih u požaru.

AMC News ističe da su vjernici i drugi promatrači bili u šoku dok su svjedočili kako plamen potpuno guta povijesnu građevinu. Gotovo svi mediji podsjetili su da crkva potječe iz 19. stoljeća.

“Svi mi koji živimo u bližini crkve smo evakuisani, zabranjen nam je prilaz crkvi na manje od 200-300 metara. Crkva je potpuno izgorela, sve je uništeno, ostali su samo zidovi. Vladika je bio ovde i on će obavestiti Patrijaršiju”, rekao je starješina crkve, otac Đokan Majstorović.

Prema njegovim riječima, to je najžalosnija vijest koja se mogla dogoditi, posebno na veliki praznik.

Crkva je izgrađena 1855. godine, u stilu viktorijanske neogotike, za potrebe episkopalne crkve, od koje su je 1942. otkupili pravoslavni Srbi.


U gašenju požara sudjelovalo je gotovo 170 vatrogasaca [EPA]

Godine 1968. proglašena je znamenitošću grada New Yorka, a 1982. upisana u američki Nacionalni registar povijesnih mjesta.

Ðokan Majstorović rekao je da je požar izbio oko 17 sati. Njujorška vatrogasna služba je prvu dojavu o požaru u srpskoj crkvi, koja se nalazi na 25. ulici, između Pete i Šeste avenije, dobila nešto prije 19 sati po lokalnom vremenu, navodi New York Times.

Veleposlanstvo SAD-a izrazilo žaljenje

U gašenju požara, koji se brzo rasplamsao, sudjelovalo je čak 168 vatrogasaca, priopćila je vatrogasna služba, dodajući da je požar nakon tri sata gašenja bio stavljen pod kontrolu.

Dužnosnici navode da nije poznato je li se netko nalazio u crkvi u vrijeme kada je izbio požar.

Glasnogovornik vatrogasne službe Frank Gribbon naveo je kako se čini da uzroci požara nisu sumnjivi, no uzroci požara će biti istraženi, iako bi velika šteta koju je crkva pretrpjela, mogli zakomplicirati te napore.

Američko veleposlanstvo u Srbiji izrazilo je u ponedjeljak žaljenje zbog požara u kojem je izgorjela srpska pravoslavna crkva Svetog Save.

“Tužne vijesti nam dolaze iz New Yorka na ovaj veliki i sveti praznik. I pored velikog napora 170 njujorških vatrogasaca, srpska pravoslavna crkva u središtu Manhattana u New Yorku izgorjela je u požaru nekoliko sati nakon što je u njoj oko 700 vjernika proslavilo Uskrs”, objavljeno je na Facebook stranici veleposlanstva SAD-a u Beogradu.

“Srećom, žrtava nema, ali je nažalost 166 godina staro zdanje uništeno. Veleposlanstvo izražava duboko žaljenje povodom ove tužne vijesti”, dodaje se u objavi veleposlanstva.

Izvor: Agencije