New York: Uhapšene žene ‘pristalice ISIL-a’

Osumnjičene su se pojavile na saveznom sudu u Brooklynu i zadržane u pritvoru (Reuters)

Dvije žene, osumnjičene pristalice grupe Islamska država Irak i Levant, uhapšene su u četvrtak u New Yorku, pod optužbom da su planirale izraditi bombu i izvesti napad u Sjedinjenim Američkim Državama.

Noelle Valentzas (28) i Asia Siddiqui (31), obje Amerikanke, živjele su donedavno u istom stanu u četvrti Queens.

Optužene su za planiranje napada s upotrebom oružja za masovno uništavanje i prijeti im doživotni zatvor, navodi agencija Hina.

“Barem od augusta 2014. godine optuženice su se dogovarale o izradi bombe kojom su htjele izvesti napad u SAD-u”, rekla je savezna državna tužiteljica Brooklyna Loretta Lynch.

Kontakti s Al-Kaidom

Dvije mlade žene, koje je od 2013. godine pratio tajni agent američkog Federalnog istražnog biroa, “više puta su izrazile podršku nasilnom džihadu”, dodala je Lynch.

Siddiqui je “imala višekratne kontakte s članovima terorističke organizacije Al-Kaide na Arapskom poluotoku, kojima je nudila pomoć”, navodi se u optužnici.

Optuženice su u novembru prošle godine kupile gnojivo, znajući da ono može poslužiti u izradi bombe, i kalijev glukonat.

Valentzas je preko interneta htjela provjeriti je li “prijatelj” kojemu se povjerila možda agent FBI-ja.

Siddiqui je 2009. godine napisala pjesmu koju je objavila Al-Kaida na Arapskom poluotoku u kojoj poziva čitatelje da se “priključe džihadu”.

“Posjedovala je velik broj plinskih boca i uputa o njihovoj izmjeni u eksplozivne naprave”, navodi se u optužnici.

Četiri boce je držala kod sebe u stubištu.

Zadržavanje u pritvoru

U razgovoru koji je snimio agent FBI-ja, Valentzas govori da je “sklonija napadima na vojne ili vladine izvore, a ne na civile”.

No, u optužnici se ne spominju nikakve određene mete.

Valentzas je više puta pretraživala internet u vezi s izradom bombi i s materijalima korištenim u ranijim napadima, naprimjer u Bostonu 2013. godine.

Obje su uhapšene u četvrtak, a tokom dana su se pojavile na saveznom sudu u Brooklynu te su zadržane u pritvoru.

Krajem februara direktor FBI-ja James Comey je rekao da američka savezna policija istražuje o više-manje radikalnim simpatizerima ISIL-a u 50 američkih država.

Izvor: Agencije