Newsweek pripremio posljednju naslovnicu

Sedište magazina na Manhattanu u New Yorku: U Zlatno doba Newsweek je imao tri miliona primjeraka (Getty Images)

Newsweek je objelodanio kako će izgledati naslovna strana posljednjeg šampanog izdanja, prije nego što čuveni američki magazin pređe na isključivo digitalnu verziju u 2013. godini.

Izdanje od 31. decembra 2012. imat će na naslovnoj strani crno-bijelu fotografiju sjedišta magazina na Manhattanu s crvenim napisom “posljednje štampano izdanje”.

Razlog za obustavu štampanog izdanja je pad prihoda od reklama i prelazak čitalaca na internet, javio je BBC.

Korak ispred

Urednica časopisa Tina Brown kaže da je ovo “novo poglavlje” u historiji Newsweeka, koji kao i uvijek ide “korak ispred događaja”.

“U tom duhu mi činimo i ovaj posljednji veliki zaokret, prihvatajući digitalni medij koji će i naša konkurencija na kraju morati da prihvati sa podjednakim žarom”, izjavila je Brown.

Prvi broj Newsweeka izašao je 17. februara 1933. godine, a na naslovnoj stranici imao je sedam fotografija, po jednu priču za svaki dan u sedmici.

U zlatno doba imao je tiraž od tri miliona primjeraka, ali je uvijek bio za korak iza svog rivala, magazina Time.

S dolaskom interneta i “online” izdanja, tiraž i prihodi od reklama su bili u stalnom padu.

Kompanija Washington Post kupila ga je 1961. godine, a Newsweek se šezdesetih posebno isticao tekstovima o borbi za građanska prava i rasnu ravnopravnost.

Uspjesi i gafovi

Ipak, novinarke su 1970. godine tužile časopis za diskriminaciju žena što je izazvalo lančanu reakciju u New York Timesu i još nekim medijima.

U historiji časopisa ostali su zabilježeni iscrpni izvještaji o prisluškivanju u vrijeme Nixona, ali i gafovi poput najave dnevnika iz Hitlerovog bunkera 1983. godine koja se pokazala lažnom.

Kompanija Washington Post prodala je magazin izdavaču Sidneyu Harmannu za jedan dolar 2010. godine i magazin je tri mjeseca kasnije spojen s listom Daily Beast.

Prelazak na digitalno izdanje omogućit će Newsweeku da smanji troškove štampe i distribucije, ali će izgubiti na reklamama, koje se plaćaju više za štampana nego za digitalna izdanja.

Izvor: Agencije