Nezapamćena snježna oluja pogodila istočnu obalu SAD-a

Oluja bi mogla rezultirati visinom snježnog pokrivača od gotovo 60 do 90 cm u New Jerseyju (EPA)

Američku Istočnu obalu, od Philadelphije do New Yorka, pogodila je nezapamćena snježna oluja, a meteorolozi predviđaju da bi, zbog rekordnih padalina, snježni prekrivač mogao dosegnuti 90 centimetara.

Zrakoplovne kompanije otkazale su gotovo 1.800 letova, javlja Reuters.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na snježnu mećavu u sjevernom dijelu Istočne obale, a američke savezne države od New Jerseyja do Indijane su pod upozorenjem do utorka.

“Ovo bi mogla biti najveća snježna oluja u povijesti ovoga grada”, upozorio je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Upozorenje na mećavu

Na konferenciji za novinare upozorio je Njujorčane da se “drže dalje od prometnica i spreme na nešto gore nego što su dosad viđali”.

Najveće snježne padaline u New Yorku zabilježene su 11. i 12. veljače 2006. godine, kada je izmjereno 68 centimetara snijega.

Meteorolozi predviđaju da bi područje Njujorka moglo biti prekriveno sa 76 centimetara snijega, pa i više u nekim predgrađima.

Američka nacionalna meteorološka služba (NWS) je izdala upozorenje na mećavu od ponedjeljka poslijepodne do utorka, a gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio upozorava da bi to doslovno mogla biti jedna od dvije ili tri najveće snježne oluje u ovom gradu još od 1872. godine, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Meteorolog NWS-a Kevin Witt očekuje da će danas doći do problema u prometu prilikom povratka građana s posla, kao i odgađanja letova u zračnom prometu.

Otkazivanje letova

Witt je upozorio da bi moglo doći i do zastoja na nekim prometnicama, kao i da oni koji se budu vraćali s posla ili negdje kretali trebaju računati da će im to odnijeti dvostruko više vremena nego obično.

Zrakoplovna kompanija “United Airlines” otkazala je sve letove u utorak s aerodroma u New Yorku, Bostonu i Philadelphiji.

“Southwest Airlines” priopćio je u nedjelju navečer da je više od 130 planiranih letova u ponedeljak otkazao zbog oluje.

Prema internetskoj stranici Flightaware.com, 1.792 leta su otkazana u ponedeljak, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije