Nezapamćeni korupcijski skandal u Kini

Najmanje 300 Zhouovih rođaka i političkih saradnika je privedeno ili ispitivano tokom posljednja četiri mjeseca (Reuters)

Kineske vlasti zaplijenile su imovinu vrijednu najmanje 14,5 milijardi dolara članovima obitelji i suradnicima umirovljenog šefa kineske sigurnosne službe Zhoua Yongkanga, koji se našao u središtu najvećeg korupcijskog skandala u Kini u posljednjih šest desetljeća.

Najmanje 300 Zhouovih rođaka i političkih suradnika privedeno je ili ispitivano tijekom posljednja četiri mjeseca, rekao je za Reuters izvor blizak istrazi, kako prenosi Tanjug.

Policija je provela racije u Pekingu i Šangaju, kao i u pet kineskih pokrajina i zaplijenila obveznice u vrijednosti 14,5 milijardi dolara, kao i 300 stanova i vila, umjetničkih predmeta, šezdesetak vozila, zlato, srebro i novac, objavio je Guardian.

Moguća politička pozadina

Razmjeri ove policijske akcije, o kojoj se do sada nije govorilo u javnosti, ukazuju na to da je u tijeku antikorupcijska afera bez presedana u povijesti moderne Kine i da je predsjednik Xi Jinping odlučio provesti je na najvišoj razini.

Guardian, međutim, navodi da bi razlog za pokretanje istrage mogao biti i politički, zbog toga što se Zhou usprotivio smjeni bivšeg visokorangiranog političara Boa Xilaia, koji je u studenom osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije i zlouporabe službenog položaja.

Izvor: Agencije