Nezaposlenost i korupcija potresaju Brazil

U problemima je najveća ekonomija Latinske Amerike. Brazil bilježi najveću nezaposlenost u zadnjih pet godina, a rastu i potrošačke cijene. Sve to, kao i niz korupcijskih skandala, doveli su do nezadovoljstva velikog dijela javnosti.

Rosangela Braga nekada je povremeno radila kao lični trener, više iz zabave nego potrebe. Sve se promijenilo kada je njen suprug prije tri godine ostao bez posla. Sada sama hrani porodicu, pa pokušava zaraditi na sve moguće načine. Ali, ni prodaja dječije odjeće s velikim popustom u posljednje vrijeme ne isplati se previše.

“Stalno imam glavobolju i uvijek sam umorna. Nema budućnosti, nema posla, nema kraja problemima. Ne možemo plaćati sve račune, a morali smo pregovarati i o popustu za upis djece u školu“, kaže Rosangela Braga.

Ovo je uobičajena priča brazilske srednje klase, koja je u posljednjoj deceniji izgubila većinu svojih privilegija.

‘Kao čudovište iza vrata’

I na najvećoj pijaci u Latinskoj Americi, na kojoj možete naći gotovo sve po najnižim cijenama, prodavači jedva preživljavaju. Sve je puno ljudi, ali nekolicina kupuje.

Emanuel je vlasnik kioska 15 godina. Došao je sa sjeveroistoka zemlje, nekada jakog uporišta predsjednice Dilme Roussef.

“Išao sam na proteste, predsjednica mora otići. Zbog nje država tone. Odrekli smo se mnogih stvari, otkazali smo internet, ne zovemo ni roditelje često, pošto žive u drugoj državi i pozivi su preskupi. Zaista sam zabrinut, ovome nema kraja, kao čudovište iza vrata koje stalno vreba“, kaže Emanuel da Sliva.

Emanuel se sa suprugom planira vratiti u rodno selo, jer je život tamo jeftiniji. U Sao Paolu, kaže, ne može planirati porodicu. Ali, posrtanje brazilske ekonomije osjećaju sve socijalne kategorije.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera