Ni pogibije ne sprečavaju tuzlanske kopače

Nakon nesreće u kojoj su četiri osobe poginule na površinskom kopu Dubrave kod Tuzle, ilegalni kopači ne ulaze u krug rudnika. Ali, kažu, uskoro se vraćaju starom poslu, jer od toga žive, kao i kopači koji ugalj vade u blizini kopa.

“Vidiš ovo ja sad pregrađujem, kasnije vadim ugalj, valja mi hraniti porodicu, niđe nisam, na birou sam…”, govori Meho Dedić iz Gornjih Dubrava.

On živi kraj površinskog kopa u Dubravama. Hoće li naći ugalj kada iskopa jamu, ili će se, kao i ova, napuniti vodom? Hoće li se na jamu obrušiti zemlja? Pitanja zamjenjuje odgovor – jama je izvor novca. Koliki, ovisi o ručno izvađenoj rudi.

Bez drugih primanja

Tridesetak eura je najveća dnevnica. Al Jazeerin sagovornik Selmir Rakovac od pogibije četverice prijatelja ne ide u kop ilegalno po ugalj. Ne krije da će uskoro ići u noćne ture traktorom.

“Mogu još mjesec dana da ne idem, poslije toga vraćam se starom poslu, zato što nemam drugog primanja”, kaže Rakovac.

Do uglja su uhodane trase.

“Dva su glavna ulaza u površinski kop u Dubravama, a sedamdesetak je sporednih puteva”, izvještava Boris Gagić, reporter Al Jazeere.

“Znaju mala djeca kako to funkcioniše sve. Uđe se, izrovi se ugalj, nakupi se, imaju određeni ljudi koji uzimaju novac…”, govori kopač Merlin Bašić.

Skupi ugalj i izađi – tako je nedavno mislilo pet nelegalnih kopača. Četverica nisu preživjela. Zemlja se obrušila na njih.

Legalno zaposlenje

Jedan od traktora kojim su ušli u kop u dijelovima je, u dvorištu Šehića. Ostali su bez mlađeg sina. I stariji ilegalnim radom prehranjuje porodicu. Kriminal koji se, priča se, nekada mora platiti.

“Radnici zabranjuju, a nekad se ulazi sa radnicima. Prodam po nižoj cijeni nego je rudnička cijena”, kaže Almir Šehić.

Otac zna – da bi Almir bez straha živio od svog rada, mora se zaposliti u rudniku. Legalno.

“Želimo mi uposlenje naše omladine, sa strane nek’ dođe pet ljudi, sa svake opštine, ali iz Dubrava treba 25”, ističe Mehmed Šehić.

Ovdje su mnogi sretni kada zarade 25 eura starinskim kopanjem uglja. Ne mare je li to legalno ili ne. Dok imaju snage, ne odustaju.

Izvor: Al Jazeera