Nice: Moguća revizija tužbe BiH protiv Srbije

Geoffrey Nice je kazao da on, zbog drugih obaveza, ne bi mogao učestvovati u timu koji bi zastupao BiH (Fena)

Postoje dokazi na osnovu kojih bi Bosna i Hercegovina mogla tražiti reviziju tužbe protiv Srbije, izrečenu u Međunarodnom sudu pravde u Hagu 2007. godine, tvrdi bivši tužilac Haškog tribunala Geoffrey Nice.

“Bosna i Hercegovina je izgubila tužbu zbog nedostatka dokaza, ali od 2007. godine postoji značajan broj dosad neiskorištenih dokaza”, rekao je on u utorak u Sarajevu, gostujući na tribini Foruma bošnjačkih intelektualaca, na kojoj je aktualizirano pitanje mogućnosti revizije tužbe Bosne i Hercegovine u situaciji kada je za takvo što preostalo još samo pet mjeseci.

Nice je kazao da on, zbog drugih obaveza, ne bi mogao učestvovati u timu koji bi zastupao Bosnu i Hercegovinu.

Važno je za buduće generacije

To je izjavio nakon što je jedan od učesnika tribine predložio njega, te advokatice Vasviju Vidović i Edinu Rešidović za članove pravnog tima, izvještava Fena.

Na novinarsko pitanje da li bi u eventualnom revidiranju tužbe kao novi dokazi mogli poslužiti i presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću te stenogrami sa sjednica Vojnog savjeta bivše Savezne Republike Jugoslavije, Nice je kratko odgovorio: “Sve što je objelodanjeno nakon 2007. godine.”

Prema Niceu, ako se iz Bosne i Hercegovine ništa ne preduzme, buduće generacije će misliti da genocid nije ni počinjen.

Na pitanje koliko politika otežava namjeru, bivši tužilac Haškog tribunala odgovara da je mnogo važnije od tog pitanja fokusirati se na činjenicu da zemlje bivše Jugoslavije, Ujedinjeni narodi niti ostatak svijeta ne obraćaju pažnju na presudu iz 2007. godine.

“Važnije je preuzeti odgovornost za budućnost generacija Bosne i Hercegovine nego se fokusirati na trenutne političke probleme. Bosna i Hercegovina se mora sama izboriti za ovo, nikog drugog nije briga. Ako pokušate, možda ćete uspjeti”, rekao je Nice i dodao da i u slučaju neuspjeha ostaje zabilježeno da se nešto pokušavalo učiniti, kao i važne činjenice.

‘Vrijeme ističe’

“Za zahtjev [za reviziju tužbe], koji iziskuje godine, preostalo je da se morao ‘stisnuti’ u pet mjeseci. Da ste me poslušali prije pet godina, bilo bi bolje. To je sad pitanje vaše vlade. Svi koji su imalo radili na presudi vjeruju da bi mogla biti predmet revizije”, zaključio je bivši tužilac Haškog tribunala.

Advokatica Vasvija Vidović, također učesnica tribine, boji se da u ovom slučaju vrijeme ne radi za Bosnu i Hercegovinu.

“Dokaza vjerujem da ima, ali pitanje je zasluživalo analizu puno ranije. Ja se brinem da je nama vrijeme značajno isteklo, ističe sigurno”, rekla je Vidović.

Ona razumije, kaže, bošnjačke predstavnike u vlasti Bosne i Hercegovine da su pod pritiskom, ne samo srpskih predstavnika vlasti, već i međunarodne zajednice, koja bi slične pokušaje u aktuelnoj situaciji mogla posmatrati kao jačanje tenzija na terenu.

Dodaje kako razumije da je bošnjačko rukovodstvo, kojem treba konsenzus, jedino zainteresirano za reviziju, “ali na njemu je i odgovornost, pa makar sve ostalo samo na pokušaju”.

‘Pređeno samo pola puta’

Vidović ne zna da li je još na snazi punomoć Sakibu Softiću za zastupanje Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde, ali smatra da to nije najvažnije pitanje, jer komunikacija se može ostvariti i diplomatskim kanalima.

Nevenka Tromp, treća gošća na tribini, koja je 12 godina bila u timu Haškog tribunala što se bavio gonjenjem bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, kasnije Karadžića i ratnog komandanta Vojske RS-a, generala Ratka Mladića, naglašava da je tužbom iz 2007. godine “pređeno samo pola puta” i da je, kad već postoji mogućnost revidiranja, neshvatljivo zašto se to ne čini.

“Ako se prihvati ono što se desilo 2007. godine, vanjskom svijetu će izgledati kao da se slažete s tim”, kazala je, između ostalog, Tromp i zaključila: “Kad država nešto odluči, sve je moguće.”

Izvor: Agencije