Nicola Sturgeon – prva premijerka Škotske

Nicole Sturgeon je bila jedini kandidat za mjesto lidera SNP-a (Reuters)

Potpredsjednica Nacionalne partije Škotske Nicola Sturgeon naslijedit će Alexa Salmonda na mjestu lidera te stranke i tako istovremeno postati prva žena na funkciji premijera Škotske.

Sturgeon (44), koja je bila jedini kandidat za mjesto lidera SNP-a, bit će zvanično postavljena na tu funkciju na konferenciji partije 14. novembra, saopćio je SNP u srijedu.

Mjesto lidera SNP-a znači da će ona istovremeno biti prva žena na funkciji prvog ministra, odnosno premijera Škotske, prenio je Reuters.

“Ona će biti fantastična nova liderka i za partiju, i za našu zemlju”, navodi se u saopćenju poslanika SNP-a Dereka Mackayja.

‘Izdaja Škotske’

Nakon što su Škoti na referendumu 18. septembra glasali, 55 posto prema 45 posto, za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, prvi ministar Salmond je saopćio da podnosi ostavku.

Salmond je u utorak izjavio da britanski premijer David Cameron izdaje Škotsku jer se ne drži obećanja o davanju većih ovlaštenja za trošenje sredstava škotskom Parlamentu.

“Iako je postojalo duboko razočarenje zbog nedobijanja referenduma, sada je suština postarati se da Westminister ispuni svoje obećanje o davanju širokih novih ovlaštenja Škotskoj”, dodao je Mackay.

Izvor: Agencije