Nigel Casey: Podrška Hrvatskoj, nada u BiH

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Nigel Casey rekao je za Al Jazeeru da će Evropska unija (EU) nastaviti politiku proširivanja i u narednom periodu te da se to odnosi na sve zemlje Balkana.

Casey je podsjetio da je evropski komesar za proširenje Štefan Fule Bosni i Hercegovini dao rok tri mjeseca da napravi značajniji napredak ukoliko želi aplicirati za status kandidata.

“Ove godine finansijski ćemo podržati Hrvatsku kao 28. članicu EU-a. Također, nadamo se da će i druge zemlje u regiji napraviti velike korake ka Uniji. Zaista želimo da i Bosna i Hercegovina postane jedna od članica. Nadam se da ćemo u naredna tri mjeseca biti svjedoci napretka vlasti”, rekao je on.

Napredak u naredne dvije godine

“Očekuje se da vlasti Bosne i Hercegovine djeluju ako žele da apliciraju za članstvo u EU u idućoj godini i neophodno je da to učine do aprila. Zbog toga apeliramo na sve one koji odlučuju u ovoj zemlji da djeluju već sada kako bi osigurali napredak u naredne dvije godine”, kazao je Casey.

Kriza vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine pojam je gotovo otrcan s obzirom na to koliko ta kriza traje. Praktično, od posljednjih općih izbora vlast u Federaciji stalno se rekonstruira.

U oktobru 2010. godine birala se državna, entitetska i kantonalna vlast u Bosni i Hercegovini. Tek nakon skoro pola godine vlast u Federaciji je uspostavljena. Činili su je Socijaldemokratska pratija (SDP) Bosne i Hercegovine, Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) Bosne i Hercegovine i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB).

No, posljednjeg dana maja 2012. godine puca koalicija između SDPBiH i SDA na državnom, a i na ostalim nivoima. Novi partner SDPBiH u vlasti je Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine.

Da bi koalicija zaživjela u Federaciji, trebaju uključiti Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) Bosne i Hercegovine i HDZ 1990. To se dogodilo u Parlamentu, ali izbacivanje SDA, HSPBiH i NSRzB iz same Vlade nema podršku predsjednika Federacije, HSP-ovca Živka Budimira, koga nisu uspjeli smijeniti.

Nakon višemjesečnih sporenja i svađa, u Parlamentu se namjerava izglasati nepovjerenje ukupnoj federalnoj vlasti, osim premijeru, koji bi onda mogao, zaobilazeći dalje prepreke, uvesti SBBBiH i dva HDZ-a u federalnu Vladu.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini osnovala je grupu koja će raditi na preustroju Federacije, kao entiteta. No, od rekonstrukcije njene vlasti u sadašnjem mandatu ruke je digla i međunarodna zajednica.

Iako je u početku bila uključena, rješenje sada ostavlja domaćim političarima.

“Federalna Vlada i cjelokupna vlast tog entiteta od samih je izbora 2010. godine predmet sporenja. Teško se uspostavljala, čelnici Federacije izabrani su na spornoj sjednici Doma naroda, a taj izbor, zbog sumnjiva kvoruma, nelegalnim je proglasilo Državno izborno povjerenstvo (DIK)”, podsjeća reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Ured visokog predstavnika (OHR) se umiješao, suspendirao odluku DIK-a te se tako vlast, uprkos svemu, uspostavila. Potom se, nakon 15 mjeseci, sama počela urušavati. OHR se tada distancirao.

“OHR, razumljivo, vrlo pažljivo prati situaciju. Međutim, ono što sasvim sigurno ne bismo željeli je da ovaj proces predugo traje”, kazao je početkom juna Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a.

“Traje još uvijek. SDPBiH je koalirao sa SDA, ali nije htio s HDZBiH. Dva HDZ-a smatrala su da, prema izbornom rezultatu, trebaju biti u vlasti”, izvještava Pavković.

Lagumdžija je, pak, odabrao HSPBiH i NSRzB. OHR je, svojom suspenzijom, tu vlast blagoslovio. No, problemi nastaju zahlađenjem odnosa SDA i SDPBiH.

Koalicija se raspada na državnoj, pa i na svim ostalim razinama. Novi partner SDPBiH je SBB Fahrudina Radončića. Za novu vlast u Federaciji potrebne su, za broj ruku u Parlamentu, jače hrvatske stranke.

“Hrvati u federalnoj Vladi trebaju biti adekvatno zastupljeni kroz kadrove dvije pobjedničke stranke, odnosno dva HDZ-a”, kazao je u junu Radončić.

Objeručke prihvaćena prilika u Mostaru, ali s rezolutnim stavom.

Lider HDZBiH Dragan Čović je tada bio ovakvog stava: “U vlasti, na razini Federacije, zajedno s HDZBiH, neće moći biti HSPBiH i NSRzB).”

No, da bi se SDA, NSRzB i HSPBiH izbacili iz vlasti potrebna je saglasnost predsjednika Federacije Budimira. Pokazao se ključnom figurom u političkim potresima koji su uslijedili.

Ukratko, Budimir ne popušta te političkim protivnicima poručuje: “U demokratskim društvima takve promjene vlasti moraju slijediti procedure ugrađene u Ustav i zakone toga društva. U protivnom, to djelovanje je protuustavno.”

Budimira nova parlamentarna većina nije uspjela skloniti. No, nije uspio ni njegov pokušaj da smijeni neposlušnog ministra iz SDA Desnicu Radivojevića, za koga se vjerovalo kako se priklonio SDPBiH te mu osigurao većinu ministarskih ruku u Vladi.

Bjanko ostavku, koju je potpisao stranci na početku mandata, Radivojević je sudski osporio: “Ja sam dokazao da nisam podnio nikakvu ostavku, to nije izraz moje slobodne volje.”

Ostao je u Vladi, ali ubrzanje procesa smjene Vlade ipak, na koncu, nije podržao. Opovrgnuo je spekulacije da se sada  priklonio NSRzB-u. Politička preslagivanja, nadmetanja i optužbe bez kraja.

Bez proračuna za 2013.

Vlada nije usvojila ni proračun za 2013.godinu, pa ga je u Parlament uputio sam premijer Nermin Nikšić, pozivajući se na zakon i Ustav.

“Iskoristit ću svoje pravo i proslijediti budžet u Parlament”, rekao je Nikšić.

Usred procesa dogodili su se lokalni izbori. Na njima je trijumfirala SDA. Ojačana rezultatom, predlaže suparnicima novo rješenje krize vlasti.

“Ja ih pozivam da danas zaključe, ako ih nije strah od poraza, da idemo na izbore, prijevremene izbore u Federaciji”, kazao je lider SDA Sulejman Tihić.

Konačnu smjenu federalne vlasti i uspostavu nove stranke nove parlamentarne većine planiraju za sredinu februara. Ako se to ne dogodi, dva HDZ-a najavljuju dizanje ruku od svega.

Ako se i dogodi, SDA bi mogla iskoristiti protumjere – potezanja nacionalnog interesa. Ovaj mandat federalne vlasti, koja se uglavnom bavi samo sobom, okončava za godinu i po.

Izvor: Al Jazeera