Nigerija: Izbjeglički kamp na meti bombaša

U dva koordinirana samoubilačka napada ubijeno je najmanje 70 ljudi u izbjegličkom kampu na sjeveru Nigerije. Ranjeno je i 155 ljudi, uglavnom, žena i djece. Vlasti sumnjaju da iza napada stoji grupa Boko Haram.

Prestravljeni i izbezumljeni. Neke od najmlađih žrtava bombaškog napada u Nigeriji. Kako navode nadležne vlasti, dvije žene su se raznijele u izbjegličkom kampu. Treća napadačica je uhapšena.

“Kada je došla u kamp, uhapšena je odbila aktivirati bombu”, rekao je Ahmed Satomi iz Državne agencije za vanredne situacije.

Način izvršenja napada ukazuje da ga je izvela oružana grupa Boko Haram, koja se bori za uspostavu islamske države u Nigeriji.

Boko Haram vodi gerilski rat

Prošle godine nigerijska Vlada je zauzela veliki dio teritorije koju je do tada kontrolirao Boko Haram, a u decembru je nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari objavio da je grupa “tehnički poražena”.

Ali, od tada je Boko Haram izveo tri iznenadna napada. Samo u jednom selu u blizini glavnog grada države Medugri ubijeni su deseci mještana.

“Boko Haram se brzo prilagođava. Sa asimetričnog ratovanja, koje je Vlada uspješno suzbila krajem prošle i početkom ove godine, ova grupa je sada prešla na gerilski način ratovanja”, kazala je Robin Sanders, bivša američka ambasadorica u Nigeriji.

Izbjeglice bježe u kampove, u nadi da će tamo biti sigurne od Boko Harama, ali ovaj slučaj dokazuje da ni tamo nisu sigurne.

Izvor: Al Jazeera