Oglasi

Nigerija: Oporavio se dječak optužen za vještičarenje

Dječaka je spasila humanitarna radnica Anja Ringgren Loven i dala mu ime Hope, što na engleskom jeziku znači nada.
Humanitarna radnica Ana Ringgren Loven je spasila dječakaFacebook/ DinNoedhjaelp

Prije nešto više od mjesec dana svijet su potresli snimci iz Nigerije na kojima se vidi izgladnjeli trogodišnji dječak koga je stanovništvo optužilo da je vještac.

Spasila ga je humanitarna radnica Anja Ringgren Loven i dala mu ime Hope, što na engleskom jeziku znači nada.

Ringgren Loven je sada objavila fotografiju na kojoj se vidi nasmijani dječak u daleko boljem zdravstvenom stanju od onog iz prošlog mjeseca.

"Onog dana kada sam nosila ovog slatkog, malog dječaka prvi put nisam bila sigurna hoće li preživjeti. Njemu je svaki dah bio borba i nisam željela da umre bez imena, bez dostojanstva, pa sam ga nazvala Hope", napisala je Ringgren Loven na Facebook stranici svoje organizacije, koja u Nigeriji pomaže djeci optuženoj za vještičarenje.

"Hope je za mene posebno ime. Nije to samo zbog njegovog značenja, već i onoga što sama slova predstavljaju. Prije mnogo godina sam ta slova istetovirala na prstima, jer to meni znači 'Help One Person Everyday' [Pomozi jednoj osobi svaki dan]", dodala je.

Milionska donacija

Dječak je bio napušten u području Oyo na osnovu optužbi za vještičarenje, a Ringgren Loven mu je tada dala vodu i hranu.

Fotografija Anje i dječaka potakla je ljude da doniraju više od milion dolara njenoj organizaciji, koja pomaže djeci optuženoj da prakticiraju vještičarenje.

"Kada smo čuli da dijete ima samo tri godine, nismo ni razmišljali. Odmah smo reagirali. Mališan u tim godinama ne može dugo preživjeti sam na ulici", kazala je tada.

Ringgren Loven je osnovala organizaciju koja se također bavi obrazovanjem djece u Africi.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.