Nigerija: Oslobođene žene i djevojčice

Neke od oslobođenih žena izjavile su da im se u zarobljeništvu konstantno prijetilo smrću (AFP)

Nigerijska vojska je priopćila da je u sukobima na sjeveroistoku zemlje u srijedu i četvrtak, oslobodila 71 djevojčicu i ženu iz zarobljeništva oružane skupine Boko Haram i ubila nekoliko njezinih pripadnika.

Neke od oslobođenih izjavile su da su u zarobljeništvu Boko Harama bile godinu dana i da im se konstantno prijetilo smrću, prenosi AP.

Do sukoba je došlo u selima udaljenim četrdesetak kilometara od Maidugurija, najvećeg grada u ovom dijelu Nigerije.

U Čadu je u četvrtak objavljeno da je u dvotjednoj akciji protiv Boko Harama na otocima na jezeru Čad ubijeno 117 pripadnika ove grupe, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Čad angažirao hiljade vojnika

Čad je u borbi protiv Boko Harama angažirao tisuće vojnika, boreći se uz Nigeriju, Niger i Kamerun protiv te pobunjeničke grupe, koja je u posljednjih šest godina ubila tisuće ljudi u regiji.

U dvotjednoj kampanji čadske trupe su izgubile samo dva čovjeka, dok ih je nekoliko ranjeno, izjavio je glasnogovornik vojske te zemlje Azem Bermandoa.

On je rekao i da su uništeni čamci koje su pripadnici Boko Harama koristili za napade iz svojih baza na otocima, kao i da je zaplijenjeno raznovrsno naoružanje. 

Izvor: Agencije