Nigerija osvojila Afrički kup nacija

Mba (19) slavi, kako se kasnije ispostavilo, pobjedonosni gol za Nigeriju (AP)

Nogometna reprenzentacija Nigerije u nedjelju navečer je okončala “sušni period” od 19 godina i osvojila naslov afričkog prvaka, pobijedivši Burkinu Faso sa 1:0.

Ove dvije selekcije susrele su se u finalnom susretu Afričkog kupa nacija u južnoafričkom Johannesburgu, a do trijumfa su došli “Superorlovi”, pogotkom Sundayja Mbae u 40. minuti.

Udarac Chelseajevog Victora Mosesa odbranio je golman Burkine Faso Daouda Diakite. Loptu je „pokupio“ Mba i poslao je u mrežu protivnika za, kako se kasnije ispostavilo, trijumf Nigerije.

Historijski uspjeh selektora

Veći dio meča se činilo da su nogometaši Burkine Faso pod velikim dojmom zbog igranja u finalu prvenstva, pred 90.000 gledalaca, ali su se u posljednjih 20 minuta trgnuli i pokušali doći do poravnanja.

Ipak, da do preokreta ne dođe pobrinuli su se John Obi Mikel u veznom redu, te Elderson Echiejile, Kenneth Omeruo i Efe Ambrose u odbrani.

Ovo je treći put da je naslov prvaka Afrike pripao Nigerijcima, a prije se to desilo 1980, kada je ova država bila domaćin prvenstva, te 1994. godine u Tunisu.

U nedjelju navečer je u historiju afričkog nogometa ušao i selektor Nigerije Stephen Keshi, koji je ponovio uspjeh pokojnog Egipćanina Mahmouda El Goharyja – osvajanje naslova prvaka Afrike i kao igrač i kao selektor.

NIGERIJA: 1-Vincent Enyeama; 3-Elderson Echiejile, 22-Kenneth Omeruo, 14-Godfrey Oboabona, 5-Efe Ambrose; 17-Ogenyi Onanzi, 10-John Obi Mikel, 19-Sunday Mba, 11-Victor Moses; 8-Brown Ideye, 15-Ikechukwu Uche.

BURKINA FASO: 1-Daouda Diakite; 5-Mohamed Koffi, 4-Bakary Kone, 8-Paul Koulibaly, 12-Mady Panandetiguiri; 6-Djakaridja Kone, 18-Charles Kabore, 7-Florent Rouamba, 22-Prejuce Nakoulma, 11-Jonathan Pitroipa; 15-Aristide Bance.

Sudija: Djamel Haimoudi (Alžir)

Izvor: Al Jazeera i agencije