Nigerija: Smrt od gladi prijetnja za 400.000 djece

Najmanje 15 kampova, koji se uglavnom nalaze kod Maidugurija, trenutni su domovi hiljadama osoba koji se ne mogu vratiti kući i preživljavaju na donacijama hrane (Reuters)

Fati Adamu nije vidjela troje od svoje šestero djece niti muža otkako su borci grupe Boko Haram napali njen rodni grad na sjeveroistoku Nigerije.

Dvije godine je ona među hiljadama izbjeglica u kampu Bakassi u Maiduguriju, gradu koji je najteže pogođen sedmogodišnjim sukobom, koji je primorao više od dva miliona osoba na napuste svoje domove.

Iz UN-a navode kako je 400.000 djece u opasnosti od gladovanja u sjeveroistočnim nigerijskim državama Borno, Adamawa i Yobe – 75.000 od tog broja bi moglo umrijeti od gladi u narednih nekoliko mjeseci.

Napadi nigerijske armije i vojnika iz susjednih država na Boko Haram omogućio je trupama da uđu u udaljene dijelove Nigerije na sjeveroistoku, gdje su pronašli desetine hiljada osoba na ivici smrti od gladi i nebrojene rasturene porodice.

Samoubilački napadi

Sada postoji obnovljena prijetnja od napada Boko Harama. Početak nove sušne sezone donio je i povećanje broja samoubilačkih napada, a neki su od njih za mete imali izbjegličke kampove, uključujući i onaj na Bakassi u oktobru kada je poginulo pet osoba.

Svjetski program za hranu (WFP) navodi kako je osigurao hranu za 450.000 osoba u Bornu i Yobeu.

Najmanje 15 kampova, koji se uglavnom nalaze kod Maidugurija, trenutni su domovi hiljadama osoba koji se ne mogu vratiti kući i preživljavaju na donacijama hrane.

Izvor: Agencije