Nigerija: Uprkos nasilju, nastavljeni izbori

Izbori za predsjednika Nigerije i njen parlament, nastavljeni su i danas zbog jučerašnjih tehničkih problema i napada skupine Boko Haram. U nekoliko gradova ubili su 40 osoba. Očekuje se da će glasati oko 60 miliona birača.

Glavni kandidati za predsjednika države su aktuelni predsjednik, kršćanin s juga 57-ogodišnji Goodluck Johnatan i musliman sa sjevera, 72-godišnji Muhammad Buhari.

Pored novog predsjednika, Nigerijci biraju i nove članove Parlamenta i Senata.

Raphael u glasačku kutiju u glavnom nigerijskom gradu – Abuji ubacuje svoju odluku za predsjednika i zastupnike. On je jedan od gotovo 60 miliona Nigerijaca za koje se očekuje da će glasati na ovim historijskim izborima.

„Mislim da osoba za koju sam glasao može poboljšati zapošljavanje, zdravstveni sektor, sigurnost, obrazovanje i putnu infrastrukturu”, kaže Raphael Anene.

Hiljade posmatrača

No, izbori teku s poteškoćama. Nasilje na sjeveru zemlje. Boko Haram napada one koji izlaze na glasanje. Hiljade pripadnika snaga sigurnosti raspoređene su po nigerijskim ulicama, kako bi zaštitili glasače.

U saveznoj državi Kaduna došlo je do vjerskog nasilja. Registracija birača je odgođena za nekoliko sati. No, odlučni su da glasaju.

„Trebamo li se plašiti?! Ja se više ne bojim, jer znam da je moj odabir moja lična odluka. Izbor lidera zemlje je i u mojim rukama!”, kaže Bizun Aduwah.

Hiljade stranih posmatrača nadgledaju provođenje izbora. Prvi put korištene su i biometrijske kartice. Glasači se prvo trebaju registrovati koristeći kartice na kojima se nalazi njihov otisak prsta.

„Vodi se računa da se sve uradi po pravilima, kada je riječ o čitačima kartica. To zahtijeva više vremena. Karticu ponekad treba skenirati više puta kako bismo registrirali i identificirali osobu”, kaže Bakili Muluzi, šef posmatračkog tima.

Aktuelni predsjednik Johnatan glasao je u nigerijskoj državi Bajelsa, a glavni opozicijski predsjednički kandidat Buhari u državi Katsina.

Očekuje se da će ovo biti tijesna utrka između njih dvojice. Ukoliko se glasački proces uspješno završi, konačni rezultati trebali bi biti poznati za nekoliko dana.

Izvor: Al Jazeera