Nije podržana prodaja prijedorske ‘Ljubije’

Narodna skupština Republike Srpske nije podržala odluku vlade tog bh. entiteta o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija” kod Prijedora firmi “Israeli Investment Group”.

Za odluku je glasalo 39 poslanika, protiv su bila 34, a suzdržano je bilo njih sedam čime prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska je 12. aprila odlučila da 64,99 posto dionica državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” proda firmi “Israeli Investment Group”, procijenivši da su dali bolju ponudu od “ArcelorMittala”.

Izraelska kompanija ponudila je za akcije Ljubije 46 miliona eura, a “ArcelorMittal” 31,8 miliona eura.

I skupštinski Odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče tu tačku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili, jer su navodili da državni kapital u “Ljubiji” treba da se proda izraelskoj firmi, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

Protest rudara

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće Ljubije i Mittala u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a Mittal 51 posto dionica, tako da bi praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

Gotovo stotinu radnika Arcelor Mittala Prijedor okupilo se prethodno u banjalučkom Parku Mladen Stojanović, nezadovoljni odlukom entitetske vlade bh. entiteta, jer strahuju za svoja radna mjesta.

Prošle sedmice radnici tog prijedorskog preduzeća su demonstrirali u Banjoj Luci, a i jučer i danas njih desetak u blizini zgrade Narodne skupštine RS-a čekalo je odluku Narodne skupštine RS-a.

Zahtijevaju da se prodaja zaustavi dok ne dobiju garancije eksperata rudarske, pravne i ekonomske struke da će biti zaštićeni radnici Mittala, ali su im iz Vlade i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) poručili da nema potrebe da strahuju za radna mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije