Nije prošla odluka o opozivu Trumpa zbog ‘netrpeljivosti i rasizma’

Green je želio opozvati Trumpa zbog 'netrpeljivosti i rasizma' (EPA)

Zastupnički dom Kongresa SAD-a nije izglasao odluku demokratskog kongresmena Ala Greena da opozove predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Protiv odluke su glasali i republikanski i demokratski kongresmeni, a konačan rezultat glasanja bio je 364 protiv i 58 za.

Green je želio opozvati Trumpa zbog, kako kaže, “netrpeljivosti i rasizma”, prenosi AP.

Čelnica zastupničke grupe Nancy Pelosi rekla je da sada “nije vrijeme da se glasa o opozivu”.

‘Bezvrijedni pokušaji’

Opoziv (eng. impeachment) jest procedura u Zastupničkom domu kojom se predsjednik optužuje za kršenje zakona. Ako budu usvojene tačke optužbe, Senat glasa o njima i u slučaju usvajanja dvotrećinskom većinom dolazi do smjene.

Dva američka predsjednika, Andrew Johnson u 19. stoljeću i Bill Clinton krajem 1990-ih, bila su izložena opozivu, ali su u Senatu oslobođena optužbi. Procedura za opoziv Richarda Nixona 1970-ih okončana je nakon što je on sam podnio ostavku.

Neki čelnici Demokratske stranke u Kongresu vjeruju da pokušaji opoziva Donalda Trumpa nisu vrijedni truda s obzirom na to da neće imati uspjeha u Kongresu, u kojem većinu imaju republikanci, dok bi mogli animirati republikanske glasače uoči parlamentarnih izbora sljedeće godine.

Izvor: Agencije